Фотоизложбата "Артисти за деца" комбинира творби на различни автори

1896
Фотоизложбата "Артисти за деца" комбинира творби на различни автори
Снимка: Министерство на културата

От днес, 16 януари, до 31 януари 2024 г. фондация "Ден Гри" ще представи в галерия "Средец" на Министерството на културата фотоизложбата "Артисти за деца". Официалното откриване е в 18 ч., съобщават от министерството.

Това е разширена изложба, комбинираща фотоси от две предишни изложби. Първата е пътуващата изложба "Далеч от Африка", за която театралната режисьорка Елена Панайотова и фотографът Атанас Кънев получиха награда "Пловдив" (2023) за изключителни постижения в сферата на "аудиовизуалното изкуство и фотографията". Другата експозиция е "Артисти за деца", която бе открита миналата година в Смолян. Нейни автори са фотографите Атанас Кънев, Иван Дончев и Мария Ангелова.

Снимка: Министерство на културата

Още: Обновена изложба, посветена на Христо Явашев - Кристо, показват в "Квадрат 500"

Фотографиите на настоящата изложба "Артисти за деца" отразяват дейности по едноименната програма, която е уникален български модел за прилагане на театрално изкуство за социална промяна, по който артисти и деца в риск са ангажирани в творчески обучения и приказни театрални фестивали, реализирани петнайсет години в България и шест години в Африка.

Първите две фотоизложби са финансирани в две поредни години от Национален фонд "Култура" по програма "Социално ангажирани изкуства". 

В рамките на настоящата фотоизложба "Артисти за деца" в галерия "Средец" ще се проведе и още едно събитие на 22 януари от 18 ч. - премиера на книгата "Приложен театър: Теория и практики от България до Африка" от Елена Панайотова, която за първи път обединява сериозно теоретично изследване за появата на т.н. "приложен театър" в глобален контекст и споделя емпиричен многогодишен мултикултурен опит. В представянето на книгата ще участва проф. Камелия Николова. Изданието е на Индологическа фондация "Изток-Запад".

Повече за програмата "Артисти за деца" 

Програмата "Артисти за деца", продуцирана от Фондация "Ден Гри" е ръководена от Елена Панайотова петнайсет години в България (2002 - 2017) и шест години в Африка (2011- 2017). В програмата са били включени над 5000 деца и младежи в риск и над 300 артисти от Африка и Европа са обучени от български екип в практиките на приложен театър. През 2016 г. програмата е сред осемте проекта от общо 1800 от цял свят, подкрепени от ЮНЕСКО за допринасяне за културно разнообразие в света. В програмата са участвали млади артисти и студенти в изпълнителски и визуални изкуства от четири континента, и деца и младежи в неравностойно положение от домове от цяла България (с. Широка лъка, Смолян, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Гоце Делчев, Панагюрище, Брацигово) и домове в Кения (Найроби, Кисуму) и Танзания (Аруша).

Снимка: Личен архив на Елена Панайотова

Елена Панайотова е режисьор, педагог и продуцент. Тя е доктор по театрални изкуства, дългогодишен преподавател по актьорско майсторство в Академията за изкуства в Утрехт, Холандия и департамент "Театър" към НБУ. Съосновател и председател на управителния съвет на фондация "Ден Гри", чрез която продуцира и ръководи над 100 международни творчески събития и изяви. Проектите, които ръководи в сферата на изкуството и образованието, включват над 300 артисти и 5000 деца от четири континента. Панайотова има множество награди като театрален режисьор на над 30 драматични, оперни и куклени спектакли, които са били част от различни европейски фестивали през последните двадесет години. Филмът "Майка" на Зорница София е вдъхновен именно от работата ѝ с "приложен театър" на няколко континента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Четирима именити художници представят съвместна изложба "Следи от Тоскана"

Само ден до началото на Фестивала на светлините LUNAR: Ето какво да очакваме

"Области на особен интерес" - изложба на Силвия Попова

Френско-иранска художничка на комикси получи наградата "Принцесата на Астурия"

Българин с престижна победа на Световните награди за фотография на SONY

Показват уникални творби на Ставри Калинов

Зографът Диан Костов с изложба в една от най-големите църкви в света (ВИДЕО)

Автор от вселената на "Дюн" и художник на DC Comics идват на Aniventure Comic Con 2024

Ари Дикиер: Щастлив съм, че ще бъда на LUNAR 2024. Ще ви вдъхновя, за да потърсите себе си

Продадоха картина на Густав Климт за десетки млн. евро (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт