Зимна спасителна експедиция по море донесе нови корабни придобивки на НИМ (СНИМКИ)

1665
Зимна спасителна експедиция по море донесе нови корабни придобивки на НИМ (СНИМКИ)
Снимка: НИМ

В последните дни на 2022 година, на 23-и декември, екип на Центъра за подводна археология (ЦПА), ръководен от директора гл. ас. д-р Найден Прахов, успя да извади от дъното на българското Северно Черноморие два броя железни корабни оръдия и десетки амуниции на повече от 200 години. Спасителната експедиция се осъществи в продължение на тридесет часа при затруднени условия като ниска видимост, студени води и сложна техническа логистика.

Експедицията е част от дълго замислян и успешно реализиран проект на ЦПА и Националния исторически музей с научен консултант проф. д-р Иван Христов, зам. директор на музея. Оръдията са открити от д-р Прахов през 2021 г. по сигнал на д-р Дамян Дамянов, но едва в края на миналата година, благодарение на подкрепата на Министерство на културата, корабните артефакти са спасени и пренесени в Националния исторически музей.

Археолози разкриват тайните на мистичен манастир в Ахтопол (СНИМКИ)

За трета поредна година екип на Националния исторически музей, под ръководството на директора на музея - доц. д-р Бони Петрунова, старт...

За успешната реализация на проекта лична заслуга имат зам.-министъра на културата доц. д-р Пламен Славов и г-жа Екатерина Джумалиева, директор Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ в МК. Екипът от водолази получи съдействие и от директора на Историческия музей в гр. Каварна, г-н Пенко Георгиев и служители на Гранична полиция.

По първоначален анализ оръдията се датират в края на XVIII – нач. на XIX век. Те са били част от въоръжението на линеен тримачтов кораб потънал при неизяснени обстоятелства на север от нос Калиакра. От съображения за сигурност точното място на откриване на предметите се пази в тайна.

Освен подводно проучване и изваждане от дъното на Черно море на оръдията, в задачите на проекта е включено рентгенографско изследване и консервиране на корабните останки в Централната лаборатория по консервация и реставрация на НИМ.

През 2023 г. оръдията и други части от инвентара на кораба ще бъдат експонирани в лапидариума на НИМ. Според проф. Иван Христов благодарение на доброто сътрудничество между Центъра за подводна археология и музея ще бъде обогатена и разширена зоната на лапидариума, представяща морското археологическо богатство на България. НИМ притежава най-голяма колекция от котви и щокове. С последните морски артефакти се поставя началото на колекция от западноевропейско, руско и турско корабно въоръжението, намерено на дъното на Черно море.

Появи се нова версия за отговорността за кашата с Панагюрското и Варненското съкровище

Казусът със задържането на реплики на Панагюрското и Варненското златни съкровища се оказва резултат от провалена комуникация между Мин...

Вижте снимки на ОТКРИТИЯТА В ГАЛЕРИЯТА ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Отиде си голяма българска художничка

На 85 години почина монументалният американски скулптор Ричард Сера

Прочутата фотографка Ани Лейбовиц става член на френската Академия за изящни изкуства

Фотографският проект "Нощни персонажи" ще бъде показан в Рим

Продадоха рядка картина на Ван Гог за огромна сума (ВИДЕО)

На 68 години почина създателят на легендарното аниме "Dragon Ball"

Aniventure Comic Con 2024 ще събере отново хиляди фенове през юли: Вижте първите обявени гости

"Артистични спомени": Юбилейна фотоизложба на Божидар Марков в Народния театър

Габриела фон Хабсбург показва скулптури и графики в галерия „Аросита“

Отиде си голям български художник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт