100-годишният дядо Петър обича да пътува и шофира сам (СНИМКИ)

7906
100-годишният дядо Петър обича да пътува и шофира сам (СНИМКИ)
Снимка: Венелин Добрев

100-годишният асеновградчанин дядо Петър Кривошиев преживял няколко войни и инциденти в живота си, сега продължава да пътува и да се радва на голямо семейство. По повод юбилейния му рожден ден община Асеновград му връчи поздравителен плакет, букет цветя и подарък – финансова помощ. Министерството на отбраната го награди с медали и грамота, тъй като дядо Петър е ветеран от войните. Роден е на 12.10.1920 г. в Асеновград. 100-годишният асеновградчанин е живял и в Пловдив, и в Асеновград, и в София. В града под тепетата е завършил Италианския колеж. Учил е в клас с италиански френски език. Той е бил единственият отличник там, за което бил награждаван. Една от наградите му е била да посети Италия.

Столетник от Асеновград: Ако знаех, че ще доживея 100 г. щях да се оженя пак (СНИМКИ)

Бай Идриз, както го наричат местните, днес отпразнува своя 100-годишен юбилей. Столетникът посрещна празника в компанията на внучка си ...

Завършва колежанското си образование в Пловдив и заминава да продължи обучението си в София. В столицата той е живял с дядо си. Своето следване завършва в Пловдив и после се връща да живее в Асеновград. Семейството се е радвало на общо четири деца. Петър Кривошиев е имал още един брат и две сестри. Като младеж е помагал в обработването на земите на дядо си в Болярци, който по-късно е избран за кмет на селото. Столетникът от Асеновград е работел като служител в местната мандра. Славел се е като добър специалист в производството на млека и сирена. Работил е и в месокомбината.

Пенсионирали са го рано по болест – на около 56 г., когато е получил инсулт. Тогава е бил с парализа на лявата страна и леко увреден говор. Петър се е възстановил напълно от случилото се и в продължение на години е изкачвал високопланински пътеки. Столетникът има и редица други инциденти от своя живот. Когато е бил на 10 г. го е блъснал велосипед, вследствие на което се наложило да му правят операция от херния. В по-късните си години е паднал по стълбите и си е счупил крака. Отново е бил опериран и се е възстановил. В момента е изключително самостоятелен, казва дъщеря му. Според дядо Петър, тайната на дълголетието е движението и динамиката, които водят до физическо здраве.

Столетник обмисля да спре цигарите

Жителят на Кейптаун, Южна Африка, Фреди Блом разказа за желанието си да спре да пуши пред BBC News. Мъжът е взел това решение на 114 г...

100-годишният мъж обича да пътува и дори шофира автомобила си от Асеновград до Бачково, Нареченски бани или Болярци. Храни се здравословно, като яде от всичко, но в умерени количества. Обича да похапва плодове и зеленчуци, а вечер – кисело мляко. Сутрин задължително пие кафе и закусва филия с масло, но преди това, обръща внимание на животните в двора. Предпочита леките ястия, като понякога си ги приготвя сам, а риба яде веднъж в седмицата задължително. Не приема лекарства и не пие алкохол, бира и газирани напитки. Изключение прави само на поводи, когато си позволява по една чаша вино. Водата винаги я пие със стайна температура, никога – студена. Обожава да чете книги и запомня бързо. Сред любимите му са историческите и научно-популярните произведения. Чрез тях той пътува и се разхожда из целия свят. Много обича да слуша музика, предимно класическа.

Любовта на живота му – неговата съпруга – е имала ангелски глас. С нея са се запознали в Асеновград, след като семейството й се е върнало от Гърция, където е живяло дълги години. Тя е починала през 2012 г., след 66 години щастлив семеен живот. Сега, в нейна памет, всяка вечер преди да заспи, дядо Петър слуша музика. Столетникът вече не обича да гледа новини – казва, че всичко му е ясно. Предпочита спорт и природонаучните филми. Силно вярващ човек е, изповядва източноправославната вяра. При всяка възможност посещава Бачковския манастир или църква в Асеновград, за да запали свещ и да се помоли за здраве.

Петър Кривошиев е баща на син и дъщеря, които са го дарили с трима внуци (две момчета и едно момиче), а те пък - с още толкова правнуци (две момичета и едно момче – съответно на 10 г., 4 г. и 2 г.). Заради обстановката с разпространението на коронавируса дядо Петър отпразнува рождения си ден в скромен семеен кръг от най-близки хора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com