Асеновград "замръзна" под воя на сирените за 2-ри юни

2737
Асеновград "замръзна" под воя на сирените за 2-ри юни
Снимка: Община Асеновград

Асеновград "замръзна" за няколко минути, когато воят на сирени в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България огласи града. Асеновградчани оставиха дейностите си и се спряха, за да отдадат почит на героите. С митинг-поклонение бе отбелязан 2-ри юни в града. Точно в 12.00 ч. воят на сирените в Асеновград се сля с този на сирените от цялата страна и така бе отдадена почит на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Събитието започна в 11:40 ч. пред паметника на безсмъртния революционер в Асеновград. Постаментът е ситуиран в парка до ОУ "Христо Ботев". Литературна програма изнесоха ученици и учители от едноименното учебно заведение. Слово произнесе и Лилия Венева - директор на същото училище. На почетен караул пред паметника на гениалния поет, публицист и борец за национална свобода застанаха военнослужещи от Военно формирование 24 490.

С поклон пред делата на Ботев кметът на Асеновград доктор Христо Грудев поднесе венец пред извисяващия се величествен постамент на Ботев. "Днес страната ни отбелязва Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България! Уважаеми съграждани, достойният подвиг на нашите предци не бива да се забравя, а историята трябва да ни служи за урок за действията и решенията ни. Бъдете здрави и силни. Нека всеки от нас гордо представя българската нация пред света, давайки най-доброто от себе си. Нека в минутите на несигурност достойните постъпки на Христо Ботев ни дават сила да продължим и заедно да градим бъдещето на нашия силен народ!", отправи посланието си към жителите на общината кметът Грудев.

Почит на поета-революционер отдадоха и директори на дирекции, служители на община Асеновград, общински съветници, представители на политически партии, различни организации, ученици от асеновградски училища и граждани. Освен градоначалникът, венци и цветя поднесоха зам.-кметът инж. Петър Петров, председателят на Общинския съвет Драгомир Георгиев, военнослужещи от Военно формирование 24 490, политически партии, обществени организации, детски и учебни заведения и граждани.

На 2-ри юни през 1876 г. големият български поет и революционер намира смъртта си в битка за родината в подножието на връх "Вола", където е улучен смъртоносно от куршум. Тази година отбелязваме 146 години от гибелта на Ботев и неговата чета. Словото и делата му остават безсмъртни, за да ни напомнят за великата саможертва и любов към Отечеството.
Видео от събитието може да гледате и да се абонирате в YouTube канала на община Асеновград.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com