Близо 100 000 лв. инвестира Асеновград за плътна ограда на гробищен парк

1479
Близо 100 000 лв. инвестира Асеновград за плътна ограда на гробищен парк
Снимка: Община Асеновград

Гробищният парк на ул. "Миньор" е въведен в експлоатация през 1985 г. с терен от 35 дка. До юни 1990 г. капацитетът му е изчерпан. През същата година на община Асеновград са предоставени още 35 дка. за разширение на гробищния парк. Последвало е отчуждение на земи, като се е образувал нов поземлен имот с обща площ от 100.930 дка. Извършено е отчуждаване на частни имоти, попадащи в обхвата на новообразувания урегулиран поземлен имот. Придобиването на земеделска земя за разширяване на гробищния парк е извършено през 2018 г., 2019 г., 2020 г. чрез покупко–продажба. Общата площ на придобитата земя е в размер на 24 908 кв. м.

Освен това, общината почиства гробищния парк и ще продължава да го прави, като разходите за почистване на нерегламентирани замърсявания на година възлизат на около 20 000 лв. Контрол за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци се упражнява от служители на отдел „Екология и околна среда“ към община Асеновград и от служители на РУ – Асеновград. Общата окосена площ възлиза на около 50 дка, като косене се извършва периодично. Косят се и почистват от издънки всички главни алеи. През есенно–зимния период се извършва събиране на падналите от дърветата листа, след което същите се извозват. През упоменатия период е извършвано санитарно почистване на опасни дървета - както по сигнали на граждани, така и по преценка на експерти отдел „Екология и околна среда“. А след косене, тревните площи се обработват трикратно през годината против акари (кърлежи).

На територията на новия гробищен парк има поставени осем броя съдове тип „гондола“ за събиране на битов и растителен отпадък. Същите се обслужват от почистващата фирма, с която община Асеновград има сключен договор, по график. В гробищния парк отделно са назначени работници за почистване на отпадъци от зелените площи – четирима мъже. През топлите месеци същите косят ежедневно, както и почистват основните артерии на гробищния парк. Същият се поддържа, както от работници на временна заетост, така и от такива, на постоянна работа - чрез косене, плевене, почистване на издънки, храсти, кастрене и рязане на опасни дървета и своевременно обслужване на съдовете за битови отпадъци. От 2017 г. до 2021г. за поддържане на зелените площи на територията на новия гробищен парк са похарчени 36 820 лв. Предвидени са били пари за 2017 г. и 2018 г. за обект „Благоустрояване на гробищен парк на ул. „Миньор“, гр. Асеновград“. В него се включва дейности, като подравняване на терена, полагане на бордюри за оформяне на гробни полета, полагане на трошенокаменна настилка (около 2050 кв. м.), изграждане на армирана бетонова настилка (около 430 кв. м.), изграждане на подпорна стена до 150 см. (около 100 м.) и други съпътстващи дейности. Общата стойност на инвестицията е в размер на 63 800 лв.

Асоциацията на погребалните фирми не изключва да има още незаконни погребения

Не само тези тленни останки, за които се говори, а може да има още на по-голяма дълбочина. Това каза пред БНТ Стоян Макреев, зам.-предс...

През 2019 г. и 2020 г. се извърши придобиване на земя за разширение на гробищен парк на ул. „Миньор“ в Асеновград. Изградени са водопровод и хидрофор, които са дарение. През 2021 г. е монтирано и видеонаблюдение - 16 бр. видеокамери. Отделените за това средства са в размер на 20 000 лв. Съгласно Наредбата за устройство и управление на гробищните паркове на територията на община Асеновград, посещения в гробищните паркове се допускат, както следва: от 1-ви април до 30-ти септември - от 06:00 ч. до 21:00 ч.; от 1-ви октомври до 31-ви март - от 07:00 ч. до 17:00 ч. Назначени са охранители - трима на смяна през деня и двама през нощта. Дейността на охранителите включва контрол на влизащите през официалния вход лица и превозни средства, водене на наблюдение и гарантиране сигурността на посетителите, както и обстановката на паркинга. Същите извършват контрол при забелязване движението на каруци с битови отпадъци като сигнализират на 112. И още - предвижда се изграждане на осветление по главната алея на гробищния парк. Размерът на инвестицията е 29 215 лв., което включва изграждане на захранващо трасе от 540 м. и монтиране на 24 бр. стълбове с осветителни тела. Вложени са средства за оформяне на нови гробни полета, обособяване на нови алеи, полагане на трошенокаменна настилка и изграждане на ограда. Общата стойност на инвестираните средства е в размер на 61 051 лв.

През 2021 г. и 2022 г. община Асеновград е вложила общо близо 60 000 лв. за изграждане на дренаж с цел отводняване на участък от гробищния парк на ул. „Миньор“. Сума, в размер на 52 000 лв. от бюджета на общината, е отделена с цел оформяне на нови гробни полета и чакълиране на новообразувалите се алеи. За справка, общата стойност на инвестираните средства през периода от 2017 г. до 2021 г. е 320 766 лв. През 2022 год. приоритет на община Асеновград е изграждане на плътна ограда в югозападната част на гробищния парк, за който обект са предвидени средства в размер на 98 600 лв.

През последните пет години в гробищните паркове на територията на община Асеновград са извършени общо: 2017 г. - 671 погребения; 2018 г. - 663 погребения; 2019 г. - 619 погребения; 2020 г. - 817 погребения; 2021 т. - 851 погребения; за 2022 г. (от януари до края на април) - 298 погребения. През първата година оп пандемията от Ковид 19 – 2020 г., има 25 % увеличение. През втората година оп пандемията от Ковид 19 – 2021 г., има 31% увеличение спрямо трите предходни години.

Ръководството на община Асеновград уверява, че ще направи всичко възможно за изграждането на модерен гробищен парк, съобразен с необходимостта както от нови гробни места, така и от по-добри условия за опечалените.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com