Близо 240 000 лв. от такси за беседи и входове при НПК Асенова крепост

2677
Близо 240 000 лв. от такси за беседи и входове при НПК Асенова крепост

Подобряване на туристическата материално-техническа база е сред основните пера, заложени в Годишната програма за развитие на туризма в община Асеновград. Планирано е Почивна база "Пашалийца" да бъде утвърдена, като една от дестинациите и да бъде изведена на туристическия пазар. За целта ще бъдат изградени санитарни клетки в първи спален блок. Ще бъде създаден и поддържан интернет сайт конкретно за самия обект.

Базата ще бъде рекламирана, като дестинация за еднодневни и двудневни екскурзии, краткотраен и дълготраен отдих, летни ваканции за ученици и други. Други, обекти, на които ще се обърне особено внимание през 2019 г. с цел популяризирането им са База за отдих в село Малево и пещера "Добростански бисер". Обезопасен ще бъде теренът около надписа "Цар Иван Асен II" в НПК Асенова крепост. Планиран е и ремонт на пътната отсечка, намираща се в края на село Добростан, водеща до пещера "Добростански бисер".

Кътове за отдих и нов паркинг, изграждат при чешмата под НПК Асенова крепост

Уширението при чешмата под НПК Асенова крепост ще се превърне в облагородена зона и паркинг, на който ще могат да обръщат дори автобуси...

Предвижда се и полагане на нова маркировка по множество планински маршрута. От ОП "Туризъм" към община Асеновград обмислят също до края на календарната година да бъдат проведени немалък брой походи и други туристически събития. Например, такива са обучителната инициатива "Училище сред природата", "Вечер на планинарското кино", както и партньорства с училища и културни институции и участие във фестивали и форуми за туризъм в цялата страна.

За 2018 г. отпуснатият на ОП "Туризъм" бюджет бе в рамките на 265 000 лева и допълнително прехвърлени средства от дейност "Резерв" - над 7 200 лева, или общо малко над 272 200 лева. Реализираният приход за 2018 г. възлиза на близо 320 000 лева. От продажба на стоки при НПК Асенова крепост - над 39 000 лева. От беседи и вход на същия обект - близо 240 000 лева и 300 лева от фотосесия. От стока на ПМ "Димитър Ковачев" - повече от 4 000 лева. От входна такса на пещера "Добростански бисер" - близо 8 000 лева и от стока на същия обект - около 1 800 лева.

От такса за нощувка на ПБ "Пашалийца" - 610 лева и от категоризация - приблизително 26 000 лева. Направените разходи са в размер на около 272 200 лева и 34 000 лева за закупуване на стока. Статистиката сочи, че през 2018 г. предприятието е реализирало близо 60 000 лева повече приходи в сравнение с 2017 г.

Във връзка с развитието на туризма в Асеновград, въпроса защо все още не са поставени информационни карти на входовете на града и автобусните спирки, които да упътват посетители и граждани към туристическите обекти в общината, постави от трибуната на местния парламент общинският съветник от ПП ГЕРБ - Димитър Янев. Той припомни, че предложението е влязло за обсъждане и е било прието по време на редовно заседание, проведено на 18.05.16 г. Тогава идеята бе подкрепена с абсолютно мнозинство от 33 гласа "За". Три години по-късно информационните карти не са поставени.

Пловдивчанин е 100-хилядният посетител на НПК Асенова крепост за 2018 г.

37-годишният пловдивчанин Явор Янков е дългоочакваният 100-хиляден посетител на НПК Асенова крепост. Той бе решил да посети историческа...

В отговор заместник-кметът на Асеновград инженер Мария Вълканова посочи, че има процедури, които трябва да бъдат изпълнени. Засега са поставени друг вид табели, а относно големите указателни карти общината все още няма проектна готовност, но ще го има предвид и за целта ще бъдат проведени разговори с управителя на ОП „Туризъм” – Димитър Кирков. Поради какви причини, обаче, се случва забавянето тя не уточни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com