Над 700 гласоподаватели по настоящ адрес в Асеновград

2128
Над 700 гласоподаватели по настоящ адрес в Асеновград

Точо 60 087 са гражданите в Асеновградско, имащи право на глас на предстоящия вот за президент и вицепрезидент тази неделя /06.11.16 г./.

Същият е и броят на жителите, които ще могат да гласуват на референдума. За справка, по данни на ГРАО-Асеновград към месец юли, 2016 г. броят на населението в общината по постоянен адрес е приблизително 72 800 души. По настоящ адрес, пък, в Асеновградско живеят 65 250 човека. За сравнение, на изборите за кмет и общински съветници през 2015 г. в Асеновград право на глас имаха малко над 55 200 души.

Ще търсят пари от бизнеса в Асеновград за ремонт на стадиона

Освен Народно читалище „Родолюбие“, стадион „Шипка“ в Асеновград също е в трагично състояние. За занемарения ви...

Своя вот на националния референдум тогава можеха да упражнят 60 373 души. Данните сочат, че за първи път година ще могат да гласуват 611 младежи, навършили 18-годишна възраст за периода от миналите избори до деня на предстоящите. 708 са заявленията до момента, получени в Община Асеновград от граждани, желаещи да гласуват по настоящ адрес за президент и вицепрезидент и на националния референдум.

Засега 800 имена са заличени от общинските списъци с гласоподавателите, тъй като са регистрирани, че ще гласуват на друго място. Общо 105 ще бъдат секциите, разположени на територията на асеновградска община. Три от тях са определени като подвижни. Една ще е разположена в Дома за хора с физически увреждания, където се очаква да гласуват 40 души. Една ще бъде и секцията в МБАЛ-Асеновград. Там се предвижда своя вот да упражнят около 30 лежащо болни. „Броят им може да се промени в последния момент, тъй като непрекъснато се приемат и изписват нови пациенти, а някои от тях дори излизат за кратко, за да гласуват по местоживеене.“, уточни за Actualno.com директорът на болничното заведение доктор Иван Червенков. Избирателите с увредено зрение или затруднения в предвижването ще могат да гласуват на четири места в общината.

Пригодени за целта са секциите с номера: 29 /ОУ „Отец Паисий“/, 55 /ОУ „Никола Вапцаров“/, 09 /Клуб на пенсионера/ и 63 /ОУ „Панайот Волов“ - в квартал Долни Воден/. Заявки за осигуряване на транспорт на избирaтелите с увредено зрение или със затруднения в предвижването ще се приемат в изборния ден от 7 ч. до 18 ч. на място в сградата на Общината или на телефони: 0331/20 314; 0331/20 341; 0331/ 69 185. Сигнали за евентуално извършени престъпления против политическите права на гражданите, свързани с провеждането на изборите за президент и вицепрезидент и референдума могат да се подават до дежурния прокурор в Районната прокуратура в града. В случай на изтекъл срок на валидност, изгубен или повреден личен документ на лице, имащо и желаещо да упражни правото си на глас, би следвало то да се обърне към РУ на МВР в Асеновград.

Там, само след приемане на заявление за издаване на лична карта се подава искане за издаване на удостоверение, с което ще може да се да гласува. За да бъде получен такъв временен документ за гласуване е необходимо лицето да подаде лично искането в Сектор „Документи за самоличност“ в РУ на МВР в града от 8:30 ч. до 17 ч. днес /04.11.16 г./ или утре /05.11.16 г./, както и в деня на изборите - 06.11.16 г. от 8:30 ч. до 19 ч. Удостоверението се издава в рамките на няколко часа, валидно е само в изборния ден и важи единствено за упражняване правото на глас за президент и вицепрезидент и за референдума. В случай на провеждане на втори тур, от 08.11.16 г. ще започне издаването на нови такива документи.

Общински служители вече ще говорят и жестомимичен език

Езикът на хората с увреден слух ще учат 15 служители от социални институции в Асеновград. В обучението ще се включат представители на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com