Направил ли си е частен паркинг асеновградчанин без да има право?

8155
Направил ли си е частен паркинг асеновградчанин без да има право?
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Асеновградчанин постави бариера за ползване на паркоместа върху общински парцел. За ситуацията алармира нашият читател Бойко Стоянов. Той е един от потърпевшите, който не може да паркира автомобила си в зоната вече месеци наред.

Стоянов разказва, че съседът му Иван Чешмеджиев е проявил самоуправство по отношение на общинска собственост. Преди време, мъжът е бил един от собствениците в общата кооперация, намираща се на улица "Цар Освободител" №4 в Асеновград. Заради непогасени кредити, банката му е отчуждила всички имоти, които е притежавал, и към днешна дата той е наемател в същата сграда. Чешмеджиев е възприел това общинско пространство като свое и дълги години доброволно се е грижел за него и го е облагородявал. Един ден решил да постави бариера, за да може да го ползва само той и хората, които получат разрешение от него. От част от останалите се опитал да взима такса за престой на автомобил.

Бариера на частна болница в Дупница блокира цяла улица

Частна болница в Дупница сложи бариера на общинска улица и такса паркинг за достъп до лечебното заведение. Посетителите на болница &ldq...

След като започнали проблемите с Иван Чешмеджиев, Бойко Стоянов и други съседи от кооперацията подали жалба до община Асеновград, с молба бариерата да бъде отстранена. Администрацията в града извършила проверка и установила, че действително имотът е общински и устройството е поставено незаконно. След инспекцията, на Чешмеджиев е даден 7-дневен срок, в който той доброволно трябва да премахне съоръжението. Изтече ли този период, следва принудително отстраняване на бариерата. Мъжът, обаче, е премахнал само подвижната част. По думите на Бойко Стоянов, не е упражнен достатъчен контрол върху изпълнението на препоръката, от страна на общината, и затова след известно време, бариерата е поставена отново. По-късно стана ясно, че Иван заедно с един от собствениците в кооперацията и ползватели на офиси в нея, заплащат по 36 лева месечно за ползване на паркоместа. С други думи, след като си плащат, денонощно имат право да пазят местата за паркиране и да не допускат други автомобили.

Казусът тук идва от факта, че в общинската Наредба, касаеща паркирането, не е упоменато времетраене или часова зона, след изтичането на която местата могат да се ползват свободно от други граждани. От Дейност „Инспекторат, паркинги и гаражи“ към община Асеновград също не можаха да дадат отговор за конкретно време на ползване на паркоместата от хората, заплащащи за тях. Именно тази липсваща клауза е факторът, заради който „щом не е забранено, значи е разрешено" 24 часа местата да бъдат блокирани за паркиране от други граждани. След повторното поставяне на бариерата, от потърпевшите е подадена втора жалба до община Асеновград, на която все още се чака отговор и реакция.

От пресцентъра на градската управа коментираха за Actualno.com, че все още комисия не е извършила проверка по случая. Едва след инспекцията, общината ще излезе със становище по проблема. Екипът ни ще продължи да следи случая и ще ви информира своевременно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com