Община Асеновград проведе кампания за дентално здраве на деца

1089
Община Асеновград проведе кампания за дентално здраве на деца
Снимка: Община Асеновград

Община Асеновград и Център за ранно детско развитие (ЦРДР) проведоха Кампания „Моето зъбче – здраво и силно“. Целта бе ранна диагностика и оценка на състоянието на устната кухина при децата до 7 години. Инициативата се проведе в рамките на няколко месеца – от март до юни тази година. В акцията взеха участие близо 130 деца, като дейността се реализира на територията на четири детски градини в Асеновград – ДГ „Дружба, ДГ „Асенова Крепост“, ДГ „Мир“ и ДГ „Бако Динчо“.

За всяко дете бе извършена диагностика на състоянието на зъбите - зъбни редици, захапка, изменения по лигавицата и други. Профилактиката беше осъществена от д-р Михайлова - лекар по дентална медицина към екипа на ЦРДР. Като част от кампанията и под формата на занимания с практически характер се подкрепи подготовка на децата в грижата за зъбите им. Децата бяха запознати с теми за боледуването на зъбите, колко е важно миенето им, какви са храните, които ни помагат да имаме здрави зъби и други. На всяко дете бе предоставен график за миенето за зъбките, в който да отбелязват този важен момент. За участието си в кампанията, всяко дете получи грамота с уверението и поощрението, че знае как да се грижи за своите зъбки. Част от кампанията бе и провеждането на индивидуални консултации за родителите от лекаря по дентална медицина, на които се обсъдиха грижите не само постоянните зъби, които израстват в по-късна възраст, но и временните (млечните), предвид факта, че именно от тях зависи бъдещата правилна захапка, както и състоянието на постоянните зъби на всеки човек в по-зряла възраст. Внимание се отдели и на първоначалната дентална грижа, която започва веднага след показването на първите млечни зъбки и продължава до юношеските години на детето.

Удължават срока за безплатен „Топъл обяд“ в Асеновград

Удължен е срокът за предоставяне на „Топъл обяд“ за нуждаещи се от община Асеновград. Финансирането е осигурено от Фонда за...

Организаторите на кампанията отчитат висок положителен резултат от провеждането на диагностиката, свързан с превантивния характер на дейността. Обобщените резултати показват, че голяма част от децата до 5-годишна възраст не са посещавали стоматолог и участието в кампанията е първият им такъв опит и възможност за получаване на информация и насоки за грижа за зъбките. Голям е процентът на децата на възраст над 5 години, за които е установено при диагностиката, че е налице нарушение на зъбния статус и наличие на кариеси. Една част от децата са на активно лечение при специалист, а друга тепърва ще организира подходящо лечение за подобряване на зъбния статус на децата. Общите данни показват, че немалка част от децата имат нужда от допълнителни консултации със специалисти – ортодонт или продължително лечение от лекар по дентална медицина, за което са получили консултация от д-р Михайлова при срещите си. Положителна е обратната връзка от участващите в кампанията деца и семейства, предвид възможността да ползват безплатна консултация от лекар по дентална медицина и да получат превантивна подкрепа по отношение на изграждането на хигиенни навици за превенция на оралните заболявания при детето в най-ранна детска възраст.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com