Община Асеновград разясни какво е приемна грижа

1384
Община Асеновград разясни какво е приемна грижа
Снимка: Община Асеновград

Към 31.12.2021 г. действащите приемни семейства на територията на община Асеновград са 4, като в тях се отглеждат 4 деца.

Приемната грижа означава да полагаш грижи в своя дом за дете, което не може да бъде с родното си семейство. Тя осигурява за определен период от време сигурна и безопасна семейна среда за детето и допринася за неговото пълноценно физическо, психическо и емоционално развитие. Много често родителите са изправени пред сериозни трудности да се грижат за децата си като безработица, бедност, тежко заболяване, криза в семейните отношения. В такъв момент за детето е по-добре да отиде в приемно семейство, докато проблемът на неговото родно семейство бъде разрешен и то се върне при него. Приемен родител можеш да бъдеш на доброволен принцип (заплата не получаваш, но получаваш месечна издръжка за детето и задълженията и ангажиментите към него са регулярни) или като професия (минимална работна заплата за страната + месечна издръжка за детето, съобразена с неговата възраст).

Кметът на Асеновград гостува на шампионите по волейбол от Тополово

Кметът на община Асеновград д-р Христо Грудев и зам.- кметът инж. Петър Петров гостуваха на спортистите от ВК "Тополово". Поводът за по...

Децата, които имат нужда от приемни родители, могат да бъдат деца, настанени в институция или такива, за което не е подходящо да остане с родителите си за известен период от време. Може да бъде новородено, за което майка му не може да се грижи, както й тийнейджър, прекарал живота си в институция, за когото няма възможност да бъде осиновен или върнат при родното му семейство. Възрастта на децата, които могат да бъдат настанени в приемно семейство е от 0 до 18 години.

Видове настаняване: Спешно – В случаите, когато дете трябва да бъде изведено по спешност от семейството му. Краткосрочно- Да се грижиш за дете докато трудностите в семейството на детето бъдат решени и то може да се върне отново при родителите си или да бъде осиновено. Краткосрочно настаняване се предприема за срок до 1 година с цел подкрепа на родното семейство и връщане на детето в него. При краткосрочното настаняване между детето и неговото биологично семейство се осъществяват редовни контакти, ако това е в негов интерес. Дългосрочно - Да се грижиш за дете докато навърши пълнолетие и е готово да поеме своя път и да бъде независим и отговорен млад човек. Дългосрочно настаняване се предприема за срок над една година за деца, чиито родители са починали, неизвестни, лишени от родителски права, с ограничени права или чиито родители трайно не полагат грижи за тях или са в трайна невъзможност да се грижат за тях и не е възможно връщане в родното семейство.

Приемната грижа може да бъде ДОБРОВОЛНА – семейството преминава базово обучение, приемното семейство не получава възнаграждение, приемното семейство получава месечна издръжка за детето и ПРОФЕСИОНАЛНА приемна грижа – хора, които приемат грижата за децата като свое професионално призвание, в което могат да се развиват. При професионалната приемна грижа, семейството преминава базово и допълнително обучение, приемното семейство получава възнаграждение, приемното семейство получава месечна издръжка за детето.

Всяко професионално приемно семейство получава месечно възнаграждение по граждански договор: Професионалният приемен родител отглеждащ едно дете ще получава 150 % от минималната работна заплата ; За отглеждане на две деца - 160%; А за три и повече деца съответно - 170 %. Доброволните и професионални приемни родители ще получават месечна издръжка за всяко дете, както следва: възраст на детето 0 – 3 4хГМД - 300 лв. -90 лв.; 3 – 14 3,5хГМД - 262,50 лв. 90 лв. ; 14 – 18 /ако учи до 20 г./ 4хГМД - 300 лв. 90 лв.

Асеновград отново ще бъде домакин на „МЕНАР ФИЛМ ФЕСТ“

За шести път Асеновград ще бъде домакин на филмовия фестивал МЕНАР, който представя кино заглавия от Близкия Изток, Северна Африка и Це...

Освен тези средства, приемното семейство/родител ще получава и допълнително средства съгласно Закона за семейни помощи за деца /семейни добавки/. Грижещите се за деца с увреждания получават допълнително средства в зависимост от степента и вида на увреждането.

За да бъдете приемен родител е необходимо: Да сте сигурни в решението си; Семейството и роднините да приемат идеята да станете приемен родител; Да покажете, че имате желание да се грижите за деца и да се включите в обучение по приемна грижа; Да имате достатъчно пространство в дома си и време, за да се грижите и да общувате с детето; Да проявявате разбиране към нуждите на настаненото дете; Да сте готови да работите в партньорство със социалните работници; Да не сте осъждани, да не сте в лошо здравословно състояние или да имате проблеми с алкохол и наркотици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com