„Шедьовърът отвъд диагнозата“ - изложба „без думи“ на деца от ЦНСТ Асеновград

4285
„Шедьовърът отвъд диагнозата“ - изложба „без думи“ на деца от ЦНСТ Асеновград

Първата асеновградска изложба „без думи“ с художествени творения вече е факт. Тя бе създадена от деца и младежи с умствена изостаналост, чийто дом е Центърът за настаняване от семеен тип в Асеновград.

Над 10 картини, изразяващи вътрешния свят на младите творци вече са изложени в отдел „Изкуство“ в Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ в града. Идеята на арт терапията, вследствие на която спонтанно се родила и изложбата, е развитие на въображението на подрастващите. Всяка една от рисунките е изработена в продължение на часове художествен труд и творчество, от страна на обитатели на ЦНСТ, които са на възраст между 14 г. и 24 г.. Изложбата неслучайно носи името „Шедьовърът отвъд диагнозата“. Тя цели да покаже, че за изкуството няма ограничения. И още – децата от Центъра да бъдат погледнати от общността в Асеновград, извън поставените им диагнози, предава кореспондентът ни от града.

Уникално огнено шоу, преди грейването на елхата в Асеновград (СНИМКИ)

Елхата в Асеновград грейна снощи, потопена в разноцветни светлини, запалени от кмета на града доктор Емил Караиванов. С това бе поставе...

„А творчеството е безмълвно изразяване на себе си, на емоциите, на усещанията, на страховете, за което не е необходимо да можеш да прилагаш Питагоровата теорема, да различаваш Бах от Бетовен или да рецитираш Шекспир. Ние СМЕ. Ние не можем да говорим, но чуваме. Умеем и да чувстваме. Това са нашите произведения. Не сме чели „История на изкуството“. Не знаем кои са Пикасо, Да Винчи, Дали или Ван Гог, но се родихме с нещо безценно – спонтанност. А тя е магия, която рисува красотата на света.“ Това е краткото послание, което децата и младежите от ЦНСТ в Асеновград отправят към нас, посетителите на тяхната изложба.

От рисунките в експозицията се забелязва от весело настроение, през усещането за спокойствие до мрачна действителност с тъмни и страшни мисли. „Вижте нашите творби. Но не ги гледайте с интелекта си. Защото ще видите само цапаници и драсканици. Погледнете ги с въображението, което сам Бог ни е дарил, за да виждаме Рая. Чуйте ни, защото най-същественото е невидимо за очите.“ Това казват младите творци чрез рисунките си, обяснява техният педагог Елена Йозова и директорът на ЦНСТ Асеновград Манол Манолов. А ако посетителите на изложбата позволят на въображението си да ги води по пътя към изкуството, сами ще усетят неизречените думи на децата. Защото картините им са огледало на поведението на заобикалящите ги в реалния живот неща.

За да сътворят „Шедьовърът отвъд диагнозата“ творците използваха моливи, пастели, темперни бои, флумастри, брокат. Пръстите на творческите ръчички също се оказаха добър инструмент за създаване на изкуство. Освен като художници, малките творци с различна степен на умствена изостаналост се изявиха и като създатели на около седем изделия ръчна изработка. Такива са например гривни от ластик, на които бяха нанизани мъниста. Произведенията на децата от ЦНСТ ще останат в отдел „Изкуство“ на Градската библиотека в Асеновград за около месец, за да бъдат разгледани от максимално голям брой хора. Към всяка една от картините посетителите могат да прочетат и по няколко реда за характера и мислите, вълнуващи съответния автор. „Целта е асеновградчани да се запознаят с дейността и развитието на децата и младежите от ЦНСТ и да разберат, че те не са различни, а са част от обществото на Асеновград.“, казаха в заключение Манол Манолов и Елена Йозова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com