Студенти от чужбина раздаваха хартиени лалета на центъра в Асеновград

2654
Студенти от чужбина раздаваха хартиени лалета на центъра в Асеновград
Снимка: Actualno.com/Наси Маркова

Над 100 хартиени лалета бяха раздадени от чуждестранни студенти в центъра на Асеновград днес, съобщава кореспондентът на Actualno.com. Повод за инициативата бе вчерашния международен празник на жената – 8-ми март. Мероприятието се проведе днес, поради завалелия обилен дъжд вчера.

Цялостната идея стартира с провеждане на лекция за превенция на домашното насилие. Акцията се състои за трета поредна година, като този път е част от проек „Еразъм плюс“ за младежка мобилност, в който участват 12 европейски държави. Организатор на инициативата в Асеновград е Сдружение "Завод за идеи". Лекцията се проведе с ученици от 7-ми клас на асеновградското училище „Ангел Кънчев“.

Отбелязаха 787 години от победата на цар Иван Асен II при Клокотница

Тържественото бе отбелязана 787-та годишнина от славната победа на цар Иван Асен II над епирския владетел Теодор Комнин в битката при К...

Студенти от Германия, Франция, Литва, Латвия, Албания, Турция и други страни разказаха на седмокласниците за формите на домашно насилие. Посочиха и статистика, според която всяка четвърта жена в България е жертва на тормоз вкъщи. Целевата група, пред която да се организира лекцията, не бе избрана случайно. Тази възраст е най-подходяща за провеждане на подобно обучение, смятат инициаторите. Децата от Асеновград научиха, че домашното насилие остава скрито от околните. Чести причини за това, са страхът или срамът от случващото се, заради мнението на хората. Домашното насилие обикновено е над жени или деца. Рядко се срещат случаи и на пострадали мъже. Чрез лекцията седмокласниците получиха урок, че трябва да се реагира веднага, в случай, че станат свидетели или някой близък им сподели за тормоз у дома.

Домашното насилие в България се приема като недостатък на индивида, а не се разглежда като социален проблем на обществото, констатират още лекторите. В края на мероприятието бе организиран и уърк шоп, в който децата заедно със студентите направиха оригами лилави лалета. Децата бяха изключително въодушевени от гостуването на чуждестранните доброволци. А гостите, от своя страна, останаха приятно изненадани от високото ниво на владеене на английски език от учениците в асеновградското школо.

А този факт спомогна за мигновеното преодоляване на езиковата бариера между различните националности. С раздаването на хартиените лалета, придружени от информационни материали за домашното насилие, приключи чуждестранната студентска инициатива в Асеновград.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Започват Майски културни празници на Асеновград

"Танцова фиеста" с пълен площад и безброй танци в Асеновград (СНИМКИ)

Асеновргад посреща празниците със 150 знамена за гражданите и тържествен концерт

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com