Зам.-кметът на Асеновград към библиотекарите: Гордейте се с професията си

2785
Зам.-кметът на Асеновград към библиотекарите: Гордейте се с професията си
Снимка: Община Асеновград

Днес библиотекарите в България честват своя професионален празник. В Асеновград денят бе отбелязан с библиотечна среща на тема „Инвестираме в библиотеките, инвестираме в бъдещето". Събитието започна точно в 10:30 ч. в Градска библиотека "Паисий Хилендарски". За празника се събра библиотечната общност от община Асеновград. Сред гостите беше и Светла Божилова - библиотекар в читалището в село Труд. Преди няколко години тя е получила приза "Библиотекар на годината".

Заместник-кметът инженер Петър Петров лично поздрави всички празнуващи. "Уважаеми библиотекари, уважаеми колеги от Градска библиотека, професията на библиотекаря в последните години става все по-популярна. И това се дължи на усилията, които всички вие полагате за нейното развитие. Библиотечните дейности вече не се ограничават до приемане и описване на книги и обслужване на читатели. Напротив - благодарение на всички вас библиотеките вече са място за творчески срещи, арт работилници и дори за интересни образователни игри на най-малките. От името на кмета на общината доктор Христо Грудев и от свое име позволете ми да ви честитя Деня на библиотекаря и да ви пожелая най-вече здраве и вдъхновение. Продължавайте все така упорито да работите. Гордейте се с професията си и запалвайте искрата на библиотечната наука у все повече свои последователи. Честит празник!", отправи пожеланията си Петров.

Бургаската библиотека "Пейо Яворов" грабна призата за библиотека на 2021 г.

Наградата "Библиотека на годината 2021" бе присъдена на Регионална библиотека "Пейо К. Яворов" в Бургас. Тя бе връчена на нейния директ...

Малко преди да приключи срещата бяха връчени грамоти за активна дейност на библиотекарите в асеновградска община. Сред отличените бяха Елена Мечкова - НЧ „Никола Й. Вапцаров“ в село Тополово, Спаска Калоферова - НЧ „Христо Ботев“ в село Новаково, Нурсен Мехмед - НЧ „Никола Й. Вапцаров“ в село Мулдава, Величка Атанасова - НЧ „Христо Ботев“ в село Червен.

От 2006 г. 11-ти май се чества официално като Ден на библиотекаря. На тази дата първоначално Българската православна църква (БПЦ) е отбелязвала празника на създателите на българската азбука - светите братя Кирил и Методий. От самото си зараждане в древността библиотеките са оцелели до сега, не само защото са успели да бъдат в крак с времето, но и благодарение на личностите, чиято мисия е била да пренасят и разпространяват знанието в името на прогреса на човечеството. Най-ценното в библиотеките са били книгите и техните библиотекари. И ако книгите са духът, то библиотекарите са душата на библиотеката. Тяхната мисия, освен да опазват натрупаното знание, е да съхраняват българския дух и идентичност, както и да търсят най-пряката и необходима връзка между миналото и днешните предизвикателства на времето. Професията на библиотекаря е една от най-старите. Първата библиотека е построена през VII век пр.н.е. от асирийския цар Ашурбанипал в древния град Ниневия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com