500 млн. долара в помощ на Непал от Световната банка

9540
500 млн. долара в помощ на Непал от Световната банка

Групата на Световната банка обяви, че ще осигури половин милиард щатски долара в помощ на възстановяването на Непал след опустошителните земни трусове през април и май тази година, при които загинаха близо 9 000 души и оставиха много планински райони на страната в руини.

Финансовата помощ ще бъде разпределена по следния начин: 200 милиона щатски долара за реконструкция на жилища в бедните селски райони, както и още 100 милиона за правителствения бюджет и за заздравяване на болната банкова система, от която страда цялата непалска икономика. Допълнителен транш на стойност между 100 и 200 милиона долара ще бъде преразпределен за вече съществуващите проекти на Световната банка в Непал и инвестиран за други възстановителни цели.

Земетресението в Непал е изместило Еверест 3 см

Най-високият връх в света, Еверест, се е изместил с 3 сантиметра на югозапад заради разрушителното земетресение в Непал през април. ...

Според оценката на нуждите след земетресението, която излезе миналата седмица, Непал се нуждае от 6.7 милиарда долара, за да се възстанови напълно от природното бедствие, което на практика се равнява на 1/3 от цялата непалска икономика. По-ранно проучване твърди, че бедността в азиатската страна се е увеличила с 3 процента, което е директен резултат от земетресението.

”Групата на Световната банка е с хората на Непал във времето, в което те имат нужда. Ние работим с правителството на Непал и международните партньори, за да помогнем на страната да получи ресурсите, от които се нуждае, за да се възстановява по-добре. Ние ще направим всичко необходимо, за да помогнем на хората, които страдат от последиците след земетресението, най-вече на бедните, които се нуждаят от средства, за да построят отново своите домове и населени места,“ заяви президентът на Групата на Световната банка Йон Ким.

„Нашата финансова помощ е насочена към зоните, които са най-тежко засегнати“, каза Анет Диксън – вицепрезидент на Световната банка за региона на Южна Азия. „Домовете на хората са тежко засегнати от земетресенията. Наше задължение е да изведем хората от временните им подслони колкото е възможно по-скоро, и то в здрави жилища, способни да устоят на евентуално бъдещо бедствие. Нашата поддръжка ще помогне на правителството на Непал да се възстанови по-бързо и да стъпи на краката си,“ заяви още тя.

Групата на Световната банка играе ключова роля в глобалните усилия за преустановяване на крайната бедност. Тя се състои от пет институции, сред които са Международната банка за възстановяване и развитие, Международна асоциация за развитие и Международна финансова организация. Работейки в над 100 страни, тези институции осигуряват финансиране, съвети и други решения, които се опитват да се справят с най-големите предизвикателства пред развитието на страните.

Над 6 млрд. долара ще са необходими за възстановяване на Непал

За реализиране на плана за възстановяване на Непал ще са нужни пет години и 6,6 милиарда долара, са изчислили властите в страната, пред...

Автор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com