Десетки жертви в Палестина не станаха основание САЩ да позволи резолюция срещу Израел

6280
Десетки жертви в Палестина не станаха основание САЩ да позволи резолюция срещу Израел
Снимка: Getty Images/Guliver

59 души загинаха след като вчера (14 май) официално беше открито новото американско посолство в Йерусалим. След загиналите има и 8-месечно бебе, както и още 7 деца под 16-годишна възраст, по данни на палестинското министерство на здравеопазването.

Въпреки кървавия ден, САЩ блокираха приемането на комюнике за резолюция от Съвета за сигурност (СС) на ООН, съдържащо призив да се проведе независимо разследване на събитията в ивицата Газа, предаде АФП като се позова на дипломатически източници.

САЩ откриха посолството си в Йерусалим

Посолството на САЩ в Йерусалим бе открито въпреки кървавите сблъсъци в Ивицата Газа. Церемонията по преместването на посолството запо...

Според проектотекста на проекта "СС на ООН изразява възмущението си и скърби във връзка с гибелта на палестински цивилни, осъществяващи правото си на мирна демонстрация", както и "призовава за независимо и прозрачно разследване" на събитията, при които израелските сили откриха огън по палестинците. Освен загиналите 59 души, пострадаха над 2 хиляди, припомня БГНЕС.

През последните седмици палестинската делегация многократно се обръщаше към Съвета за сигурност на ООН с молба да се намеси в ситуацията, но досега извънредни срещи във връзка със ставащото в региона не бяха проведени.

Обвинения към Израел


Най-сериозна реакция спрямо Израел показа Турция. Югоизточните ни съседи извикаха за консултации посланиците си в Израел и САЩ във връзка със сблъсъците между палестинци и израелската армия. Анкара обяви тридневен траур за загиналите.

Водачът на "Ал Кайда" призова за джихад заради решението на Тръмп за Йерусалим

Водачът на най-популярната и страшна терористична групировка „Ал Кайда” Айман аз-Заухири излезе с призив за „свещена ...

Очакваните протести срещу преместването на американското посолство в Израел в Йерусалим предизвикаха кървав отговор от силите за сигурност на Израел. В началото протестите започнаха мирно, но малка група хора започнаха да хвърлят камъни по загражденията на границата с Израел. Последва ответен огън от страна на израелски снайперисти. При него загинаха над 50 души, от които 8 са деца под 16-годишна възраст. Израел и САЩ обвиниха "Хамас" за организирано нападение на границата на Израел.

Турският президент Реджеп Ердоган обаче видя нещата в друга светлина. Той нарече "геноцид" действията на Израел срещу палестинците в ивицата Газа. "Осъждам този геноцид (...) Израел е терористична държава. Ние осъждаме тези, които останаха безмълвни в тази ситуация", каза Ердоган.

Президентът на Турция е убеден, че "ислямският свят няма да позволи този ден да стане денят на загубването на Йерусалим". "Ние с цялата си решимост ще продължим да бъдем до нашите палестински братя. Имам намерение да проведа разговори с редица световни лидери, включително с господин (президента на Палестина) Махмуд Абас и генералния секретар на ООН Антонио Гутериш", добави той.

Палестинският президент Махмуд Аббас осъди израелските "кланета" в ивицата Газа. Абас обяви тридневен траур и заяви, че "САЩ вече не са медиатор в Близкия изток", а новото посолство е равносилно на "нова американска крепост" в Йерусалим.

Франция, Великобритания, Турция, ООН и ЕС разкритикуваха действията на Израел, както и решението на САЩ да премести посолството си.

Увеличават се жертвите в Ивицата Газа

Нарасна броят на загиналите палестинци при сблъсъците в Ивицата Газа. До този момент се съобщава за 57 загинали, от които 8 са деца п...

Ръководителят на външната политика на ЕС Федерика Могерини призова за възможно "най-голяма въздържаност". "Десетки палестинци, включително деца, са били убити, а стотици са ранени от израелски огън по време на масови протести в близост до оградата на границата. Очакваме всички да действат с най-голяма въздържаност, за да избегнат по-нататъшни загуби на живот. Израел трябва да уважава правото на мирен протест и принципа на пропорционалност при използването на сила. "Хамас" и онези, които водят демонстрациите в Газа, трябва да гарантират, че те остават строго ненасилствени", каза Могерини в специално изявление.

Франция също осъди насилието в Газа и напомни, че Еманюел Макрон е предупредил до какви последици ще доведе преместването на американското посолство.

И Канада се оказа на страната на критикуващите - според канадския външен министър Кристия Фрийленд е "неизвинимо, че цивилни, журналисти и деца са сред жертвите".

Сирийското правителство също взе отношение и посочи, че вината за кръвопролитията в ивицата Газа е на администрацията на САЩ и нейните съюзници. В изявлението на Дамаск се подчертава, че Израел е устроил разправа над жителите на Газа благодарение на неограничената американска подкрепа.

В своя статия авторитетният британски вестник The Independent определи случилото се като най-кървавият ден в Газа от 2014 година насам. И добави, че трудно може да се говори за "реципрочна сила" от страна на Израел. Бройката на жертвите изглежда се подигра с думите на Доналд Тръмп, че преместването на американското посолство ще разблокира мирния процес в Близкия изток, заключи британската медия на фона на изявление на "Хамас", че протестите ще продължат.

Десетки хиляди на протест по границата с Газа, 37 са убитите в сблъсъците

Палестинците последваха обещанието си за масов протест по границата с Газа срещу откриването на посолството на САЩ в Йерусалим. Десетки...

На страната на Израел - само САЩ


Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху защити използването на сила на Ивицата Газа. "Всяка страна има правото да защитава границите си", написа Нетаняху в Twitter.

"Терористичната организация "Хамас" заяви намерението си да унищожи Израел и изпрати хиляди да разрушат оградата ни на границата в опит да постигнат това. Ние ще продължим да действаме така, че да осигурим безопасността и сигурността на страната ни и гражданите ѝ", пише още в поста на Нетаняху. Той добави, че армията, спецслужбите и полицията на Израел са в състояние на повишена готовност.

Белият дом вмени на "Хамас" "отговорността" за убитите от израелската армия. "Отговорността за трагичните смъртни случаи лежи изцяло върху "Хамас", заяви Радж Шах - заместникът на говорителя на изпълнителната власт в САЩ.

Тръмп се скри - няма да присъства на местенето на посолството на САЩ в Йерусалим

Американският президент Доналд Тръмп няма да присъства на церемонията по преместването на посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим, п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com