X
 
 

Десетки загинали след бунт в затвор в Таджикистан

1427 0
photo of Десетки загинали след бунт в затвор в Таджикистан
Снимка: Pixabay
При бунт в затвор в Таджикистан са загинали 32 души, между които 24 членове на „Ислямската държава“ и трима охранители, съобщиха властите на страната.

Петима от затворниците и тримата пазачи са били убити от други затворници по време на бунт, избухнал в неделя вечерта, се казва в изявление на Министерството на правосъдието.

"Ислямска държава" пое отговорност за нападение в Таджикистан

"Ислямска държава" (ИД) пое отговорността за въоръжена атака върху чуждестранни велосипедисти в Таджикистан, при която загинаха 4-ма ду...

Затворът във Вахдат, на 17 километра източно от столицата Душанбе, е място за лишение от свобода за 1 500 затворници, предаде БГНЕС.

В информацията се съобщава, че затворниците първо са убили трима охранители, а след това и петима други лишени от свобода, „за да сплашат" останалите. След това са взели други затворници като заложници, преди да открият огън.

"След операция по разрешаване на конфликта, 24 членове на тази група бяха убити и 25 бяха арестувани. Заложниците бяха освободени" и спокойствието възстановено в затвора“, се казва в изявлението.

Сред инициаторите на бунта таджикските власти са идентифицирали 20-годишния син на бившия ръководител на таджикските специални части, станал член на ръководството на ИД в Сирия, и убит през септември 2017 г.

В Таджикистан ще глобяват журналистите, ако използват непознати думи

Комисията по езика и терминологията на Таджикистан призова журналистите в страната да съблюдават официалните норми на държавния език. В...

През ноември 2018 г. в друг затворнически бунт загинаха 26 души в Худжанд, град с население от 700 000 души в североизточната част на страната. Бунтът бе иницииран от бивш член на ИД, който се опитваше да организира масово бягство.

Таджикистан, страна с население от 8,5 милиона души, граничеща с Афганистан, страда в сериозен конфликт, откакто придоби независимост след разпадането на Съветския съюз през 1991 година. Десетки хиляди хора бяха убити в страната по време на петгодишна гражданска война през 90-те години, когато бунтовническите групи, включително от ислямисти, се изправиха срещу правителството.

Властите в страната с мюсюлманско мнозинство заявиха, че през последните години повече от 1 000 таджики, включително високопоставен полицейски служител, избягал през 2015 г., са се присъединили към ИД в Сирия и Ирак.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално