Германия изтегля военните си от турската база „Инджирлик“

1465
Германия изтегля военните си от турската база „Инджирлик“
Снимка: Getty Images/Guliver

Германското правителство взе решение да изтегли своя контингент от турската военна база „Инджирлик“, от която се извършват част от операциите на водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава“.

Решението на властите идва, след като преговорите в последния момент с Турция не можаха да решат ескалиращата криза между двете държави, отбелязва AFP.

Анкара: Няма да се молим на Германия да остават в "Инджирлик"

Турция отговори на заплахите на Берлин, че ще премести германските части, разположени във военната база „Инджирлик“, посочв...

Военният контингент и оборудване, включително и няколко разузнавателни изтребителя „Торнадо“, ще бъдат преместени в базата „Асрак“ в Йордания, заяви германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен.

Германия разполага с над 250 души военен персонал в „Инджирлик“, който извършва разузнавателни мисии в Сирия и изпълнява операции по зареждане с гориво на партньорски самолети, част от коалицията.

Разполагането на германските сили обаче се превърна в повод за редица спорове между Анкара и Берлин, след като турските власти неведнъж отказваха на германски представители достъп до съоръжението. За първи път Анкара отказа достъп, след като германският парламент одобри резолюция, в която масовото избиване на арменци в Османската империя по времето на Първата световна война се определя като геноцид.

Друг отказ за достъп беше наложен на германски депутати миналия месец в знак на протест заради това, че Берлин предоставя политическо убежище на турски граждани, обвинени в съпричастност към опита за преврат в Турция от 2016 г.

Меркел определи като „наглост“ забраната на Анкара за посещение на базата „Инджирлик“

В спора за правото на представители на Бундестага да посещават натовската база „Инджирлик“, канцлерът на ФРГ Ангела Меркел ...

В понеделник германският външен министър Зигмар Габриел замина на посещение в Турция, където проведе разговор със своя колега Мевлют Чавушоглу, но така и не можа да изглади конфликта. След срещата Чавушоглу заяви, че „не би искал да вижда членове на ФЕТО (т. нар. Фетхулахистка терористична организация, сочена от властите за организатор на опита за преврат – бел. ред.) да се укриват в приятелската страна Германия“.

От своя страна Берлин заяви, че не може да разполага свои войници на място, достъп до което нямат негови представители, отбелязва още БГНЕС.

По думите на Фон дер Лайен промяната на базата ще доведе до временни затруднения на операциите по зареждане с гориво на приятелски самолети за период от около две до три седмици, а разузнавателните полети на изтребителите „Торнадо“ ще бъдат преустановени за два до три месеца.

Смяната на базата няма да изиска предоставянето на нов мандат от германския парламент, но правителството все пак може да поиска одобрението на депутатите по политически причини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа