Интерпол със заповед за арест на двама руснаци и португалец за експлозията в Бейрут

2071
Интерпол със заповед за арест на двама руснаци и португалец за експлозията в Бейрут
Снимка: Getty Images/Guliver

Интерпол е издал заповед за арест на собственика и капитана на кораба „Rhosus“, на борда на който е открита амониева селитра в пристанището на Бейрут, какато и на португалски бизнесмен, направил оценка на склада в ливанското пристанище през 2014 г., където е съхраняван експлозивния материал. Това съобщи ливанската национална агенция NNA.

Съд в Ливан на 2 октомври миналата година поиска международна заповед за арест на собственика и капитана на кораба, натоварен с амониевата селитра, която предизвика мощна експлозия в Бейрут.

Признаци на живот под развалините в Бейрут регистрирали спасители 30 дни след взрива

Чилийските спасителни екипи в Бейрут търсят признаци на живот под развалините, след като машина засича шум, съобщи Си Ен Ен, предаде БГ...

„Интерпол издаде червена бюлетина за собственика и капитана на кораба „Rhosus“, който е транспортирал амониева селитра до пристанището в Бейрут, и на търговеца на селитра (португалски гражданин), който е направил оценка на нитратите в склад номер 12 през 2014 г. Решението беше взето въз основа на искането на ливанския съдия Гасан Хури", пише агенцията.

Както по-рано съобщиха медиите, корабът „Rhosus“, собственост на руснака Игор Гречушкин, е транспортирал селитра от Батуми до Мозамбик, но е извършил непланирано спиране в Ливан поради технически проблеми. След проверка пристанищните власти му забраниха да се връща в морето. Гречушкин фалира и всъщност изостави екипажа - моряците от Русия и Украйна трябваше да останат в Бейрут около година, без заплати и осигурена храна. Капитан на кораба е руснакът Борис Прокошев. През 2014 г. корабната селитра е била разтоварена в един от хангарите на пристанището в Бейрут.

На 4 август в пристанището на Бейрут избухна силна експлозия. Стотици домове и автомобили бяха унищожени или повредени, прозорци бяха разбити в много квартали на ливанската столица, част от сградите бяха напълно разрушени, а системите за електроснабдяване и водоснабдяване на столицата бяха силно повредени. Според властите причината е била детонацията на 2 750 тона амониева селитра, иззети от митниците през 2014 г. и съхранявани в склад. 190 души загинаха, повече от 6 000 бяха ранени. Столицата на Ливан бе призната за зона на бедствие и в града бе обявено извънредно положение до 19 септември. След това в града се проведоха антиправителствени митинги, в резултат на които ливанският премиер Хасан Дияб обяви оставката на цялото си правителство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com