Иранският режим задържа стотици деца и ги превъзпитава в специални центрове

1587
Иранският режим задържа стотици деца и ги превъзпитава в специални центрове
Снимка: Getty Images

Режимът в Иран задържа дори деца по време на масовите протести и нарушава правата им. Това става ясно от материал на „Ню Йорк Таймс“ от 14 ноември, в който се твърди, че иранските сили за сигурност са пратили между 500 и 1000 непълнолетни в центрове за задържане.

Те принуждават децата да преминат „поведенческа терапия“ под наблюдението на духовник и психолог, които пък ги подтикват да приемат, че са извършили „греховни деяния“. На децата, които се противопоставят на лечението, се дават психиатрични лекарства, се твърди в публикацията.

Арест и отказана медицинска помощ на правозащитник разпали още повече протестите в Иран (ВИДЕО)

Вчера в Иран се проведоха най-малко 12 протеста в 7 града, разположени в пет провинции. В столицата Техеран демонстрантите крещяха &bdq...

На 11 октомври министърът на образованието Юсеф Нури заяви, че режимът е изпратил арестувани гимназисти в "психологически центрове", за да ги образова и „реформира“, припомнят анализаторите от американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW). Припомняме, че именно гимназистите и студентите се превърнаха в лидери на демонстрациите срещу режима след убийството на Махса Амини.

ОЩЕ: ЕС официално разшири санкциите срещу Иран с 29 лица и 3 организации

Протестите срещу върховния водач Али Хаменей и неговите приближени продължиха в поне 9 града вчера. Очаква се активността на демонстрантите да се повиши в периода 15-17 ноември, тъй като организаторите призовават за протести в цялата страна. Очаква се недоволни граждани от Табриз да пътуват до столицата Техеран, за да участват в голяма демонстрация там. Организаторите мотивират участниците да „превземат“ Техеран, блокирайки основна магистрала.

Вчера най-масовите демонстрации бяха в Сенендедж (провинция Кордестан), Сардащ (провинция Западен Азербайджан) и Техеран. В Сенендедж над 100 протестиращи почетоха паметта на Матин Насри, отбелязвайки 40 дни от убийството на 19-годишното момче от страна на силите за сигурност. Според публикации в социалните мрежи Насри е войник, който е отказал да участва в репресиите над демонстранти, като вместо това е преминал на тяхна страна. Анализаторите от ISW и от Американския предприемачески институт, които следят изкъсо събитията в Иран, не могат да потвърдят тази информация.

Иран издаде първа смъртна присъда на протестиращ, определи го "враг на Бога"

Иран издаде първата смъртна присъда на протестиращ след началото на демонстрациите, стартирали в средата на септември след смъртта на М...

В столицата на страната също се събраха над 100 души, които скандираха срещу режима о време на погребението на Ялда Ага Фазли в джамия в северната част на Техеран. Силите за сигурност задържаха Фазли заради участието ѝ в протестите. След като е била пусната от ареста, тя се е самоубила. Властите са използвали сълзотворен газ и лютив спрей, за да разпръснат тълпата край джамията вчера.

Междувременно Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР) възобнови атаките си срещу кюрдските милиции в Иракски Кюрдистан, които са против режима на Али Хаменей. Според властите в Техеран те подклаждат демонстрациите в Ислямската република. КГИР са убили най-малко двама представители на кюрдската милиция и са ранили няколко други след удар с дрон и ракетна атака на 14 ноември.

Съобщава се и за смъртта на член на „Басидж“ – една от съставните сили на Революционната гвардия. Той е загинал, след като е бил прострелян в провинция Разави Хорасан от неидентифициран стрелец. Бил е откаран в болница, но по-късно е починал от раните си.

Друг важен акцент от анализа на ISW засяга все по-актуалната тема за раздора по високите етажи на режима. След като 227 депутати призоваха с декларация да се издадат смъртни присъди на арестувани протестиращи, поне трима народни представители от районите с най-масови репресии се обявиха твърдо „против“ и критикуваха режима. Последният такъв е твърдолинейният парламентарист Мортеза Махмудванд, който вчера отправи сериозни критики към властите от трибуната, но председателят на парламента Мохамад Багхер изключи микрофона му.

Призоваха ООН да проведе специална сесия заради Иран

Днес Съветът по правата на човека на ООН беше призован да проведе спешна сесия за Иран, който е разтърсен от седмици на смъртоносни про...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com