Ивицата Газа остана без ток

20004
Ивицата Газа остана без ток
Снимка: Getty Images / Guliver

Недостиг на гориво за електроцентралата в Газа остави без електричество управляваната от ислямисткото палестинско движение Хамас Ивица Газа, предаде БГНЕС.

"Прекратихме производството в електроцентралата в Газа днес в 6.00 часа, тъй като нямаме и един литър гориво", заяви пред АФП заместник-шефът на енергетиката на Ивицата Газа Фатхи ел-Шейх Халил. Той обвинява за срива в доставката на гориво израелските власти, които са разрушили тунелите /става дума за напълно незаконни съоръжения, през които в Газа влизат всякакъв вид стоки – бел. ред./, по които територията се снабдява и с горива. Халил твърди, че вина има и подкрепяната от Запада Палестинска власт, която облагала с твърде високи според него мита вноса на горива."Под 50% от енергийните нужди на Газа се покриват с доставките на ток от Израел, а вече не можем да внасяме горива от Египет заради разрушаването на тунелите от Кайро", добави той. "Опитваме се да осигурим доставки от Израел през Палестинската власт, но те ни налагат непосилни мита" .

Електроцентралата в Газа осигурява около 1/3 от необходимия за територията ток.

Отношенията между ислямистите в Газа и Египет стигнаха до точката на замръзването, след като през юли египетската армия свали от власт президента Мохамед Морси, който беше излъчен от редовете на Мюсюлманското братство. Още през септември енергетиците от Хамас предупредиха, че са на ръба на недостиг на гориво за електроцентралата и поискаха Кайро да поднови доставките.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com