Извеждат от експлоатация блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй"

21583
Извеждат от експлоатация блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: БГНЕС

Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО) – в качеството си на възложител, официално получи Решение по оценка на въздействие върху околната среда № 8-6/2013 г. за извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД, съобщи пресценътърт на екоминистерството, предаде БГНЕС.

Документът е издаден от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и е обявен на страницата на МОСВ в секция Решения по ОВОС за 2013 г.

На 16 октомври 2013 г. на свое заседание Висшият експертен екологичен съвет на МОСВ одобри осъществяването на инвестиционно предложение на ДП РАО за "Извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй".

Решението е взето на основание чл. 99, ал. 2 от Закона за опазване на околната среда, чл. 19, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) и във връзка с чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие и чл. 39, ал. 12 и 13 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони, (Наредбата за ОС).

Инвестиционното предложение предвижда извеждане от експлоатация (ИЕ) на 1-4 блокове на АЕЦ "Козлодуй" с реактори тип ВВЕР-440/230. Те са въведени в експлоатация в периода от 1974 г. (първи блок) до 1982 г. (четвърти блок). Предвидената територия за нуждите на извеждането от експлоатация на блоковете се намира на площадката на атомната централа.

В процеса на анализ и оценка на стратегията за извеждане от експлоатация, предвид всички технически, икономически и социални аспекти и на базата на международния опит е избрана и одобрена алтернативата за непрекъснат демонтаж. Основните характеристики на тази алтернатива са непрекъснатият демонтаж на оборудване и съоръжения и постоянният процес на управление на отпадъците, както и контролиране (наблюдаване) на Зоната за безопасно съхранение, отговарящо на всички изисквания за опазване на околната среда и радиационна защита.

Приетият подход цели осъществяване на плавен преход между отделните етапи. Актуализираната стратегия за непрекъснат демонтаж при извеждане от експлоатация на блокове 1 - 4 на АЕЦ "Козлодуй" включва два основни етапа:

Етап 1: Подготовка и контролиране на безопасно съхранение на Реакторни отделения 1 и 2 и демонтаж на оборудването извън Зоната на безопасно съхранение;

Етап 2: Отложен демонтаж на оборудването в рамките на Зоната на безопасно съхранение и освобождаване на сградите от регулаторен контрол.

Заключителният етап на процеса по ИЕ е закриване и рекултивация.

Инвестиционното предложение не засяга защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и не попада в границите на защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие.

Извеждането от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй" е ангажимент, поет от българското правителство пред Европейската комисия, който се финансира със средства от Международен Фонд "Козлодуй", администриран от Европейската банка за възстановяване и развитие (EБВР).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com