Избърза ли Турция с връщането към нормалния живот

2259
Избърза ли Турция с връщането към нормалния живот
Снимка: Getty Images/Guliver

Турските лекари критикуват обявеното от турското правителство рязко разхлабване на коронавирусните ограничения от 1 юли. Докато целият останал свят съвсем скоро ще се озове пред вратите на ново заключване, ние правим точно обратното, каза за „Дойче веле” Бюлент Ертрогул – ръководител на Асоциацията по клинична микробиология и заразни болести на Турция.

От една седмица в страната са отменени полицейският час и ограниченията за придвижване, а компаниите се върнаха към обичайния си режим на работа.

Ежедневният живот на населението в Турция почти се върна към състоянието от преди пандемията. От наложените ограничения остана единствено изискването за носене на маска и спазване на дистанция, каза Ертрогул. Според него, властите в Анкара са отменили голяма част от ограниченията прекалено рано.

Строгите ограничения, въведени през април, доведоха до очаквания резултат. През последните седмици броят на новозаразените с коронавирус постоянно намаляваше, а седмичните показатели към 6 юли показваха 30 заразени на 100 000 души. През април в най-големия град в страната Истанбул, тази бройка достигна 850, а в страната всеки ден се регистрираха средно по 63 000 новозаразени със SARS-CoV-2.

Много лекари критикуват решението на турските власти и заради това, че в страната напълно ваксинирани са едва 18% от населението. Според тях, този показател е твърде нисък, за да може да се пристъпи към нормализиране на живота. Миналата седмица министърът на здравеопазването Фахретин Коджа обяви, че гражданите, които са получили две дози от ваксината, скоро ще могат да се регистрират за повторна ваксинация.

Всичко зависи от това, колко бързо ще постигнем достатъчен брой ваксини. Ако всички желаещи през юли могат да получат първата доза и скоро след това – втората, може и да успеем да намалим риска от нова вълна. Ако не се получи, ще настъпят трудни дни, предупреждава Ертрогул.

С тази оценка е съгласен и Али Ихсан Октен - заместник-председател на Съюза на лекарите.

„Ние може да се справим с варианта Делта, ако затегнем предпазните мерки и ускорим темповете на ваксинация”, смята той. В противен случай през есента ще започне нов ръст на заразените с коронавирус.

Безпокойство сред лекарското съсловие предизвиква разпространението на щама Делта в страната. По данни на здравното министерство, миналата седмица този вариант е бил регистриран в 26 провинции. Повече от половината от всички нови случаи са в Истанбул. Някои от експертите в областта на здравеопазването смятат, че китайската ваксина SinoVac, която основно се прилага в Турция, не е достатъчно ефективна срещу новата мутация на коронавируса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Опасна инфекция на гърлото със смъртни случаи в Япония

Убит е един от израелските заложници на "Хамас"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com