Израел, Йордания и Палестина спасяват Мъртво море

42651
Израел, Йордания и Палестина спасяват Мъртво море
Снимка: Getty Images/Guliver

Представители на Израел, Йордания и Палестинската автономия трябва да подпишат днес "историческо" споразумение в опит да спасят Мъртво море благодарение на вода от Червено море, съобщи израелски министър, предаде БГНЕС.

Въз основа на споразумението в залива Акаба, северния край на Червено море, ще бъде създадена система за изпомпване на вода. Част от тази вода ще бъде дестилирана и разпределяна в Израел, Йордания и палестинските територии, а останалата ще бъде пренасяна чрез четири тръби към Мъртво море - затворено море с висока концентрация на сол, което може да пресъхне до 2050 г.

Израелският министър на водите и развитието Силван Шалом обяви споразумението по военното радио и подчерта икономическия интерес от доставянето на дестилирана вода на ниска цена, екологичния интерес от "спасяването на Мъртво море" и "стратегическо-дипломатическия" интерес от участието на трите страни в общ проект.

"Това е голям напредък след много години на усилия. Това е историческа крачка", заяви министърът, потвърждавайки информацията на ежедневника "Йедиот Ахаронот". След подписването на споразумението ще бъде организиран международен търг за обществена поръчка за целия проект, който ще започне от завода за обезсоляване в Акаба и инсталирането на първата тръба, заяви Шалом.

"Йедиот Ахаронот" съобщава, че идеята била заложена още в мирния договор от 1994 г. между Израел и Йордания. През 2012 г. Световната банка публикува изследване за целесъобразността на проекта, но редица екологични организации предупредиха, че е възможно водите от Червено море да имат вреден ефект върху крехката екосистема на Мъртво море.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com