Изтекли документи показват мащабна пропагандна операция в Сирия от западни изпълнители

8704
Изтекли документи показват мащабна пропагандна операция в Сирия от западни изпълнители
Снимка: Getty Images/Guliver

Изтекли документи показват как британски правителствени изпълнители са разработили и усъвършенствана пропагандна инфраструктура, за да стимулират подкрепата на Запада за политическата и въоръжена опозиция на Сирия, пише Бен Нортън за The Gray Zone.

Те разкриват как западните разузнавания са подготвили медийното отразяване на английски и арабски език за войната в Сирия, за да формира постоянен поток от опозиционно отразяване на ситуацията.

Американски и европейски изпълнители обучаваха и съветваха сирийските опозиционни лидери на всички нива, от млади медийни активисти до ръководителите на паралелното правителство в изгнание. Тези фирми също така организираха интервюта за лидерите на сирийската опозиция в масови издания като BBC и британския Channel 4.

Западните правителствени PR фирми не само повлияха на начина, по който медиите отразяваха Сирия, но както разкриват изтекли документи, те създадоха свои собствени пропагандни псевдо-новини за излъчване в големи телевизионни мрежи в Близкия изток, включително BBC Arabic, Al Jazeera, Al Arabiya, и телевизия Orient.

Нова офанзива на сирийското правителство в Идлиб, има данни за лъжа на "Белите каски"

Сирийските правителствени сили са поели контрола върху няколко града в северозападната провинция Идлиб. Информацията, съобщена от монит...

Тези фирми, финансирани от Обединеното кралство, функционираха като постоянни връзки с обществеността за доминираната от екстремисти сирийска въоръжена опозиция. Един изпълнител, наречен InCoStrat, заяви, че е в постоянен контакт с мрежа от над 1600 международни журналисти и „инфлуенсъри“ и ги използва, за да прокара опозиционните точки за разговори.

Друг изпълнител от западното правителство, ARK, създаде стратегия за „премаркетиране“ на въоръжената опозиция на салафитски джихадисти в Сирия чрез „омекотяване на имиджа ѝ“. ARK се похвали, че предоставя опозиционна пропаганда, която „се излъчва почти всеки ден в“ големите арабски телевизионни мрежи.

Практически всяка голяма западна корпоративна медия е била повлияна от финансираната от правителството на Обединеното кралство кампания за дезинформация, изложена на фона на изтекли документи, от New York Times до Washington Post, CNN до The Guardian, BBC до Buzzfeed.

Файловете потвърждават докладването от журналисти, включително Макс Блументал от The Grayzone, за ролята на ARK, правителствения изпълнител на САЩ и Великобритания, за популяризирането на Белите каски в западните медии. ARK управляваше акаунтите в социалните медии на Белите каски и помогна за превръщането на финансираната от Запада група в ключово пропагандно оръжие на сирийската опозиция.

"Белите каски“ с обвинение за принудително вземане на органи от сирийци

Неправителствената организация „Бели каски“ в Сирия се занимава с принудителното премахване на вътрешните органи от хората,...

Изтеклите документи се състоят главно от материали, произведени под егидата на Министерството на външните работи и британската общност на Великобритания. Всички фирми, посочени в досиетата, са били сключени от британското правителство, но много от тях са изпълнявали и „многодонорни проекти“, които са получили финансиране от правителствата на САЩ и други западноевропейски държави.

Документите осветяват и британската правителствена програма за обучение и въоръжаване на бунтовническите групи в Сирия. Други материали показват как Лондон и западните правителства са работили заедно за изграждането на нова полиция в контролирани от опозицията райони.

Документите са получени от група, която се нарича Anonymous, и са публикувани под поредица от файлове, озаглавени „Op. Троянски кон HMG [правителството на нейно величество]: От инициатива за почтеност до тайни операции около земното кълбо. Част 1: Укротяване на Сирия. " Неидентифицираните  Те обявяват, че имат за цел да „изобличат престъпна дейност на британската FCO и тайните служби“, заявявайки: „Обявяваме война на британския неоколониализъм!

Прочетете целия материал тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com