Йемен обяви извънредно положение заради пика на холера

1618
Йемен обяви извънредно положение заради пика на холера
Снимка: Getty Images

Властите в Сана, контролирана от шиитски бунтовници, обявиха извънредно положение в йеменската столица заради бързо разрастващата се епидемия от холера.

От здравното министерство в Сана, контролирано от бунтовниците хути, заявиха, че са „неспособни да ограничат бедствието“ и призоваха за международна хуманитарна помощ за справяне с кризата, предава AFP.

Eпидемията от холера в Африка добива застрашителни размери

Най-малко 10 души са загинаха, а още 1000 са заболелите от холера в най-големия бежански лагер в света в Кения, съобщи ООН. Епидемията...

В Йемен бушува гражданска война между подкрепяните от Иран бойци хути и подкрепяното от Саудитска Арабия правителство, като в момента функциониращи са по-малко от половината здравни заведения в страната.

От международния комитет на Червения кръст съобщиха в неделя, че досега жертви на епидемията от холера в страната са станали 115 души, а 8500 са болните в срок от 27 април до 13 май, отбелязва още БГНЕС.

Припомняме, че това е втората такава епидемия в рамките на по-малко от година в най-бедната арабска държава. Към момента Световната здравна организация (СЗО) определя случващото се там като една от най-тежките хуманитарни кризи редом с тези в Сирия, Южен, Судан, Нигерия и Ирак.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com