Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кипър прибира американци, евакуирани от Израел

17 октомври 2023, 08:56 часа • 1309 прочитания

В Кипър рано тази сутрин се очаква да пристигне първата група американски граждани, евакуиращи се от Израел по море, предаде БНР. Събиране молитва в подкрепа на Израел и срещу тероризма организира Съюзът на еврейските общности в Кипър довечера в централната синагога в град Ларнака.

Ще има ли огромен бежански поток от Израел?

Около 160 граждани на САЩ и други страни са на борда на кораба, който отплава в понеделник от израелското пристанище Хайфа за най-голямото кипърско пристанище Лимасол, бе съобщено.

Броят им е много по-малък от първоначално очакваните над 2000 пътници, които властите на действащия като транзитен център остров бяха готови да посрещнат.

Общо 625 граждани на европейски и други държави, 10 от които кипърци, са пристигнали в Кипър от Израел за една седмица - от миналия вторник, когато бе активиран националният план за приемане и репатриране на чужденци /ESTIA/, до понеделник следобед, съобщиха от Министерството на външните работи.

Досега Кипър е получил искания от 26 страни за съдействие за прехвърлянето на техни граждани от военната зона през територията му, уточни министерството. 

Събиране и молитва в подкрепа на Израел и срещу тероризма организира Съюзът на еврейските общности в Кипър тази вечер в централната синагога в град Ларнака. На него ще присъстват посланиците на Израел и САЩ в Никозия.

Още: Политиката на „Хамас“ е да унищожи Израел. Говори бивш началник на отбраната

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес