Китай мисли също да налага санкции на САЩ заради Хонконг

1663
Китай мисли също да налага санкции на САЩ заради Хонконг
Снимка: Getty Images/Guliver

Китай осъжда приетият в САЩ закон за автономия на Хонконг, гласи официално изявление на сайта на китайското външно министерство, предаде БГНЕС.

По-рано американският президент Доналд Тръмп обяви, че е подписал закон и президентски указ, с които разглежда отговорността на Китай към отношенията му с Хонконг. Документът предвижда налагането на санкции срещу чуждестранни физически лица и компании, участващи в нарушаването на британско-китайската декларация от 1984 г. и основния закон на Китай, който определя позицията на този регион като специален административен район на страната.

Полицията в Хонконг вече може да прави обиски без съдебна заповед

Новият закон за национална сигурност на Хонконг дава пълномощия на местната полиция, която в определени случаи може да прави обиск и бе...

"Американският законопроект злонамерено отрича Закона за националната сигурност на Хонконг, заплашва да наложи санкции на Китай, сериозно нарушава международното право и основните международни отношения. Той е груба намеса във вътрешните работи на Хонконг и Китай. Китайското правителство категорично осъжда това", се казва в съобщението на китайското външно министерство.

Подчертава се, че за да защити законните си интереси, Пекин ще предприеме ответни мерки и ще наложи санкции срещу американски граждани и компании. Освен това, според изявлението на дипломатическото ведомство, Китай е готов да противодейства на чуждестранно вмешателство в делата на Хонконг, а всеки опит на САЩ да възпрепятстват изпълнението на Закона за национална сигурност на Хонконг е обречен на провал.

Преди година Хонконг тръгна на масов протест срещу законопроекта за екстрадиция, който жителите на региона възприемат като подкопаване на специалния му статус. На фона на демонстрациите през октомври 2019 г. документът отново излезе на преден план.

На 30 юни тази година влезе в сила нов Закон за националната сигурност. Той предвижда забрана на подривни, сепаратистки, терористични дейности и заговори с чужденци. Митингите продължиха, САЩ обвиниха Пекин в опит за автономия. Китайските власти многократно призовават Вашингтон да не се намесва във вътрешните работи на държавата.

Държавният секретар на САЩ се закани с още действия заради Хонконг

Американските власти не изключват допълнителни действия в подкрепа на активистите за демокрация в Хонконг след приемането на закона за ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Империята отвръща на удара": Израел удари обект на Иран

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com