Коронавирусът под контрол - китайците още го правят така, че да ви настръхнат косите от дисциплина

11966
Коронавирусът под контрол - китайците още го правят така, че да ви настръхнат косите от дисциплина
Снимка: Getty Images/Guliver

Стресиращите статистики за развитието на коронавируса по света и особено в Европа в последно време са факт. Но на този фон впечатление прави какво се случва в Китай – там, откъдето тръгна вирусът или поне откъдето тръгна видимо.

Между 10 и 20 случая на ден – това е неизменната статистика за COVID-19 в Китай от септември насам. Според информация на "Радио Китай", става като цяло става въпрос за внесени случаи.

Но как Китай, страната с най-голямо население в света, успява да поддържа толкова нисък процент на разпространение на заразата? Разказът във Facebook на Рино Д'Амато Лоренцети, италиански журналист, демонстрира как. Вижте в следващите редове – и нека всеки сам за себе си си отговори готов ли е да плати такава цена или това просто е прекалено?

"Излитам от Франкфурт - полет със задължителната маска. Измерваме температурата си на всеки 4 часа и тя трябва да бъде отбелязана на бордната карта.

При кацането в Шанхай навлизам в абсурдно измерение - ние сме единствен пристигащ полет... Много асистенти, всички облечени в гащеризони, маски, ръкавици, калцуни, които ни водят по задължителна пътека.

Първа проверка: питат ме за QR кода, който бях получил в Италия с китайско приложение, за декларация за здравно състояние и тест. След това проверяват бордната карта и температурите, записани по време на полета. Проверяват резултата от теста, който направих в Италия, придружен с декларация и печат на консулството. Получавам епруветка, писмена декларация на китайски и подписвам съгласие за нов тест.

Втора проверка: Карат ме да сканирам QR код и да попълня нова здравна декларация чрез WeChat.

Трета проверка: Правят ми два теста, проби през носа, по един за всяка ноздра. За разлика от този в Италия, оставят клечката по 10 секунди и я завъртат няколко пъти. Дават ми лист с печат и аз го представям на четвъртата проверка, където го прибират.

Правят проверки на паспорти и визи, с много по-дълга процедура от нормалната, оставям няколко китайски имена на хора, с които трябва да се срещна служебно и телефонни контакти. След това се насочвам към вземане на багаж на безлюдното летище.

Минавам митнически контрол, след това ми предлагат три различни възможности за карантина, избирам 14-дневната в Шанхай. С друг QR код отивам да се регистрирам и да заявя писмено къде възнамерявам да отида след карантината (вече декларирано 4-5 пъти).

Най-накрая, пак по задължителни пътеки, пристигам за регистрацията за микробуса. 10 души сме. И тук сканиране на QR код чрез WeChat, след което отпечатват този QR код, за да го приложат към паспорта ми.

Преди да се качим, отново, проверка през WeChat и след това тръгваме за хотела. От прозореца на автобуса виждам, че в градския транспорт всички са с маски.

The Economist: Целият свят е в рецесия, но Китай вече е възстановен

Една сцена от възстановяването на китайската икономика след пандемията от коронавируса привлече голямо внимание – става въпрос за...

Пристигнали в хотела, още една регистрация със скенера на QR кода и след това - още едно попълване на формуляри и междувременно ми дезинфекцират багажа. Дават ми се няколко вида дезинфектанти, термометър, ролка торбички за боклук, табела, на която трябва да маркирам температурата си в 8 сутринта и в 4 следобед. Трябва да сканирам резултатите и да уведомявам здравния персонал за записаната температура два пъти на ден.

Кърпичките са за дезинфекция на термометъра, дезинфектантните -таблетки се използват за тоалетната, в която се пускат 10 минути преди да се изпълнят физиологичните нужди, докато торбите се използват за изхвърляне на лични отпадъци.

Ще ми бъде носена храна с количка до вратата на стаята - закуска, обяд, вечеря.

Китай тества 13 ваксини срещу COVID-19

Китайски специалисти провеждат клинични изпитания с 13 ваксини срещу коронавирус. Четири от тях се намират на трета фаза, предаде ТАСС....

Всичко това, в продължение на 14 дни, без да напускам стаята ... Ако всичко е наред, след карантината, ще мога да отида на работа."

Засега поне, съдейки от последния пост във Facebook със снимка, карантината на г-н Лоренцети върви по план.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com