Критики към Ердоган заради масовото струпване на хора на конгрес на партията му

1266
Критики към Ердоган заради масовото струпване на хора на конгрес на партията му
Снимка: Getty Images/Guliver

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган бе подложен на критики днес заради провеждането на конгреса на неговата партия в претъпкан спортен комплекс на фона на ново увеличение на случаите на COVID-19, предаде Асошиейтед прес.

Хиляди привърженици на управляващата Партия на справедливостта и развитието се стекоха в комплекса в Анкара с капацитет от 10 400 места въпреки правилата на правителството за социална дистанция. В социалните медии могат да се видят видеозаписи, показващи автобуси с привърженици на ПСР, пътуващи към конгреса, като мнозина от тях не носят маски. Носенето на предпазна маска на обществени места е задължително в Турция, напомня АП. Ердоган говори на конгреса близо два часа, представяйки своята визия за 100-годишнината на турската република през 2023 г., когато ще се произведат също президентски и парламентарни избори. Той каза, че е съкратил речта си, за да не излага участниците в конгреса на допълнителен риск.

Ердоган: Турция започна процес на постепенно и контролирано връщане към нормален живот

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е провел днес видеоконферентен разговор с германския канцлер Ангела Меркел. Това предаде Анадол...

Лекарят и депутат от основната опозиционна партия в Турция Мурат Емир описа сцените от конгреса като "срам", посочвайки в Twitter, че събитието представлява проява на неуважение към здравните работници, които се борят денонощно с пандемията. Бившият кмет на Анкара Мелих Гьокчек, който е член на ПСР, увери, че делегатите са били тествани за коронавирус преди да участват в конгреса. Ердоган бе критикуван и за това, че през последните седмици организираше подобни локални партийни конгреси в страната въпреки пандемията. На едно от тези събития той дори се похвали с големия брой участници.

Турция съобщи вчера за нови над 26 000 заразени с новия коронавирус, след като преди няколко седмици правителството смекчи ограниченията в редица окръзи съгласно програма за "контролирана нормализация". На 1 март правителството разпредели окръзите на Турция в четири категории съобразно риска от коронавирус: нисък, среден, висок или много висок риск. Ресторантите и кафенетата в окръзите с нисък, среден и висок риск бяха отворени отново. Бе облекчен и локдаунът през уикендите, но вечерният час, въведен в края на ноември, остана в сила в цяла Турция.

На конгреса турският президент бе единодушно преизбран за председател на ПСР за седми път, съобщи Анадолската агенция. От 1431 подадени бюлетини Ердоган е получил 1428 гласа, като три бюлетини са обявени за невалидни. Партията е избрала и 75-те членове на ръководния си орган.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com