Мъчения, глад и екзекуции на хиляди затворници в сирийските затвори: Human Rights Watch

5734
Мъчения, глад и екзекуции на хиляди затворници в сирийските затвори: Human Rights Watch
Снимка: Thinkstock

Влиятелната правозащитна организация Human Rights Watch публикува изобличаващи доказателства за извършвани от сирийското правителство систематичен глад, мъчения и екзекуции на хиляди затворници.

В своя анализ, групата и идентифицирала 27 жертви, част от колекция от снимки, изтекли миналата година като доказателство за провеждане на престъпления срещу човечеството, извършени от правителството в Дамаск.

Human Rights Watch отново критикува България заради бежанците

Българската гранична полиция е принудила в последния месец сирийски бежанци да се върнат в Турция, а някои от тях са били подложени на ...

Анализът, публикуван по-рано днес, се основава на проверка на 50 000 фотографии, изнесени от военен дезертьор с кодово име „Цезар“.

Цезар е фотограф в съдебна медицина към сирийската военна полиция, който фотографира трупове на мъртви затворници и помага за архивирането на хиляди други, преди да избяга от Сирия през август 2013 година.

Снимките на Цезар показват телата на 6000 затворници, носещи белези от мъчения или глад, за които се твърди, че са починали в затвора или след като са били прехвърлени във военни болници.

Надим Хури, заместник-директор на Human Rights Watch за Близкия изток, заяви, че новият им доклад потвърждава достоверността на фотографиите.

Шефът на Агенцията за бежанците: БХК прави бежански бунтове за пари

Бунтовете в бежанските лагери са организирани от Българския хелзинкски комитет (БХК). Това заявява пред "Труд" о.р. полк. Николай Чирпа...

„Щателно проверихме десетки истории и сме уверени, че фотографиите на Цезар са автентични – и изобличаващи – доказателства за престъпления срещу човечеството, извършени в Сирия“ допълни той.

Според доклада на правозащитната група някои от смъртните случаи са проследени до пет затвора и две държавни болници около Дамаск, които са известни с масовите свидетелства за злоупотреби и убийства.

Human Rights Watch призова държавите, които търсят мирно разрешение на кризата в Сирия, да имат приоритет освобождаването на хилядите затворници. Според организацията Русия и Иран, като най-големите поддръжници на сирийския президент Башар Асад, имат особена отговорност за осигуряването на незабавен достъп до центровете за задържане на международните наблюдатели.

Автор: Руслан Трад

Председателят на БЧК: Докладът на Human Rights Watch ми изглежда неактуален

Българският червен кръст (БЧК) не е получавал информация, че има насилие или незаконни прийоми срещу бежанци и имигранти. Това заяви ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com