X
 
 

На места в Турция - минус 40 градуса по Целзий!

3601 0
На места в Турция - минус 40 градуса по Целзий!
Снимка: Getty Images/Guliver
Източните провинции на Турция се борят с рекордни студове. На места температурите паднаха до минус 40 градуса, а снежни виелици не позволяват издирването на 13 мигранти, изчезнали в района на град Ван, пише вестник "Сабах", цитиран от БГНЕС.

Източна Турция обичайно е най-студената част от страната през зимата, но дори и за тези райони отчитаните стойности са необичайно ниски.

Минус 40 градуса бяха регистрирани в градчето Гьоле, където втора поредна година търпят подобна зима. През 2019 година имаше ден, в който беше минус 32,5 градуса.

Над 30 души загинаха от лавини в Турция (СНИМКИ+ВИДЕО)

Броят на загиналите от падането на лавини в Източна Турция е нараснал до 33 души, съобщи Анадолската агенция. Две лавини са паднали в ...

Изключително студено беше и в община Ашкале в провинция Ерзурум. Там отчетоха минус 35 градуса. В провинция Карс съобщиха за минус 31 градуса, а в централната част на Ардахан стана минус 26.

Към студа на места се прибави и дълбок сняг. В Агри край границата с Армения наваляха 34 сантиметра сняг.

В региона се сблъскват с необичайни проблеми, като замръзването на обществените чешми в Ерзурум. Пожарната цял ден чистеше големи ледени висулки от местата, където представляваха опасност за населението. Екипите по извозване на боклука се видяха принудени да използват брадви, за да могат да разчупят замръзналите торби и да ги натоварят камионите.

Специалисти предупреждават, че арктическите студове пречат на дивите животни в региона да намират храна. В Агри беше оставен един тон храни в отдалечените райони, с надеждата, че така нуждаещите се животни ще могат да оцелеят в студените дни.

Actualno.com

Етикети: