Намалява младежкото население в Турция

3354
Намалява младежкото население в Турция
Снимка: Thinkstock

Нови данни на Турския статистически институт (TurkStat) показват, че средният размер на членовете на едно семейство е намалял от 3,6 души през 2014 г. до 3,4 души за миналата година, информира в. „Сабах“. Данните, публикувани вчера, преди Националната седмица на семейството през следващата седмица, добавят допълнително притеснение към загрижеността за свиването на младежкото население. Статистиката също така показва, че тенденцията за по-големи семейства все още преобладава главно в източните градове, в сравнение с тези в западната част на Турция. Провинцията с най-големите домакинства е Ширнак със средно 6,4 души през 2018 г., следвана от Шанлурфа с 5,6, Хакяри и Батман с 5,5 души. Провинциите с най-нисък размер на семействата са Чанаккале, Ескишехир и Балъкесир с 2,7 члена, предаде БГНЕС.

Тъй като Турция се стреми да насърчава брака и ограничава степента на разводите, статистиката показва, че еднофамилните домакинства или домакинства със семейства, състоящи се от бездетни двойки, двойка само с едно дете или самотни родители с най-малко едно дете намалява до 65,3% през 2018 г. от 67,4% през 2014 г. Едночленните семейства се са се увеличили до 16,1% за същия период. Големите семейства също са се свили от 16,7% на 15,8%.

Опозицията в Турция иска анулиране на президентските и парламентарните избори

Опозиционната Републиканска народна партия планира да внесе иск във Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция за анулиране на изборит...

Провинцията, която има най-висок дял от едночленни домакинства е Тунджели в Източна Турция с 25,6% през 2018 г. Провинцията с най-нисък дял от едночленни домакинства е Диарбекир с 9%. Делът на семействата, които съставляват самотни родители с най-малко едно дете, е 8,9% в Турция през 2018 г. Според данните 1,9% от тези семейства са от самотни бащи с поне едно дете, 7% са от самотни майки.

Броят на членовете в едно семейство може да намалява, но поне съществуващите такива са по-щастливи. Статистиката показва, че процентът на хората, които са заявили, че техните семейства са щастливи, е 74,2% през 2018 година.

Статистиката разкрива също как живеят семействата в Турция. Раздел, посветен на използването на информационни и комуникационни технологии, показва, че използването на интернет е нараснало между 2004 г. и 2018 г., от 7% на 83,8%, а домакинствата със смарт телевизори вече съставляват 32,1% от националната телевизионна аудитория. Що се отнася до доходите и условията на живот, повече от 20% от лицата са под прага на бедността с приходи, покриващи основните нужди като месечни сметки и храна. Докато разходите за жилища и наеми са с най-висок дял в общите потребителски разходи на домакинствата с темп от 24,7%, разходите за храна и безалкохолни напитки са на второ място с 19,7%, а разходите за транспорт са на трето място с 18,7%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com