Неправителствени организации поискаха повече демокрация в страните от Персийския залив

19214
Неправителствени организации поискаха повече демокрация в страните от Персийския залив
Снимка: Getty Images/Guliver

Демократични активисти призоваха за мащабни реформи в арабските монархии в Персийския залив, включително основаването на парламент, чиито членове са избрани на избори, съставянето на конституция и позволяването на политически партии, предаде БГНЕС.

"Хората в Залива трябва да имат правото да избират представителите си по демократичен начин и чрез директно гласуване", се казва в изявлението на либералния Форум в Залива за гражданските общества. С такива избори ще бъде съставен парламент с надзорни и законодателни правомощия.

Във форума участие са взели либерални интелектуалци, академици, писатели и активисти за защитата на правата на човека от страните членки на Съвета за сътрудничество в Залива.

Форумът призовава и за позволение за създаването на политически партии, с което хората ще вземат участие във взимането на решения в държавата и ще бъде сложен краят на монопола на управляващите фамилии върху ключовите постове в администрацията.

Всички държави от Съвета за сътрудничество между страните в Залива - Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ - се управляват от монархии с абсолютна власт, които контролират ключови държавни позиции, а управляващите имат крайната дума във вътрешните и външните отношения на страната. Тези държави притежават около 40% от световните залежи от петрол и една четвърт от природния газ в света. Заедно те добиват около една пета от добивания петрол.

Само Кувейт и Бахрейн имат парламенти, чиито членове се избират с избори, но тяхната власт е ограничена. Членовете на консултативната шура в Саудитска Арабия се назначават от краля, а в останалите три държави има частично избрани органи с ограничена власт.

Шест държави от Персийския залив възроптаха срещу Иран

Лидерите на арабските страни от Персийския залив осъдиха Иран, като подчертаха, че Техеран трябва незабавно и напълно да прекрати наме...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com