Нов вариант на COVID буди тревога, увеличи с 13 пъти за месец болните в Индия

10355
Нов вариант на COVID буди тревога, увеличи с 13 пъти за месец болните в Индия
Снимка: iStock

Нов вариант на COVID, наречен “Арктурус”, сее хаос в Индия и може да е 1,2 пъти по-заразен от варианта “Кракен”, съобщи в. “Дейли мейл”. Той се смята за подвариант на Омикрон.

XBB.1.16, както е научното му наименование, води до нов ръст на случаите в страната, като инфекциите са се увеличили 13-15 пъти през последния месец (от 353 случая дневно до 5555 на 11 април). “Арктурус” е открит в 22 страни досега, а симптомите му включват треска, която постепенно се влошава и продължава 1-2 дни, възпалено гърло, болки в тялото, главоболие и коремен дискомфорт.

Увеличаването на болните накара индийското министерство на здравеопазването да провери доколко болниците са подготвени да се справят с потенциален наплив от пациенти. Някои щати дори върнаха маските за лице на обществени места, за първи път от повече от година.

Световната здравна организация в момента наблюдава XBB.1.16, който беше открит за първи път в края на януари и според експертите има тревожни мутации. “Той има една допълнителна мутация в шиповия протеин, която в лабораторни изследвания показва повишена инфекциозност, както и потенциална повишена патогенност”, обясни д-р Мария ван Керхов от СЗО.

Седмицата на коронавируса: Случаите продължават да нарастват, увеличават се и починалите

Деветата ковид вълна в България от началото на пандемията може би скоро ще достигне до плато - това сочат някои индикации в данните от ...

Учени от Токийския университет предполагат, че “Арктурус” е 1,2 пъти по-заразен от “Кракен”. Според тях новият вариант ще се “разпространи по целия свят в много близко бъдеще” заради мутации, които могат да затруднят имунната система да се справи с него. Според експертите обаче няма доказателства, че “Арктурус” има по-голяма способност да избегне защитата, предлагана от ваксини или предишна инфекция, в сравнение с “Кракен”.

Случаите на COVID при деца под 12 г. в Индия също се увеличават. Въпреки че обикновено са леки, лекарите предупреждават “родителите на деца със затлъстяване, астма и тези, страдащи от други имунокомпрометирани състояния, да не пренебрегват симптомите” и да потърсят грижи, ако е необходимо. Симптомите сред децата са висока температура, кашлица и конюнктивит. Изследователи от Очния институт Truhlsen в Небраска разкриха, че симптомите на конюнктивит включват сълзене на очите, зачервяване, подуване, болка или дразнене, сърбеж и секреция. Индия беше опустошена от Делта вълната на коронавируса през 2021 г.

В четвъртък британските власти също съобщиха, че са засекли новия вариант на COVID, който се разпространява в Индия. Експертите предупредиха, че вариантът има 140% предимство в растежа пред XBB.1.5, което го прави по-агресивен. “Трябва да го държим под око. Когато се появи нов вариант, трябва да разберете дали е по-инфекциозен, по-причиняващ болести, по-патогенен ли е. И какво ще се случи по отношение на имунната защита. Тези неща подчертават важността на геномното наблюдение, но много страни, включително нашата, неглижираха нещата и не можем да сме сигурни какви варианти има и какво ниво на инфекция причиняват, докато не видим значително огнище”, казва професор Лорънс Йънг от университета в Уоруик.

На фона на развихрилия се “Арктурус” преди дни президентът на САЩ Джо Байдън официално сложи край на извънредното положение заради COVID в страната. То продължи повече от три години, а с неговия край се прекратяват щедрите финансови потоци за тестове за коронавирус, безплатните ваксини и други спешни мерки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com