Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови проблеми заради АЕЦ "Фукушима"

21 май 2018, 09:06 часа • 2056 прочитания

Японски специалисти са регистрирали около 4 000 случая на различни неизправности на радиационните датчици, поставени на територията на цялата префектура Фукушима след аварията на АЕЦ "Фукушима" през 2011 година, предаде БГНЕС, позовавайки се на агенция Киодо.

На територията на целия регион работят 3 000 подобни устройства, които Японският комитет за контрол на ядрената енергетика при министерството на околната среда нарича наблюдателни постове. Уредите са поставяни в детски градини, училища, жилищни райони и на други места за измерване на равнището на радиацията във въздуха след трагедията на електроцентралата, но системата започва да работи изцяло през 2013 година.

Отбелязва се, че основните неизправности са свързани с грешки в данните за истинския радиационен фон и прекъсване на връзката с главния център на мониторинга. За отстраняването им през последните пет години ежегодно са харчени около 500 милиона йени (4,4 милиона долара).

Планирано е до края на 2020 година 80% от датчиците да бъдат премахнати, на първо място на тези места, на които отдавна се наблюдава трайно ниско равнище на радиация. Решението е свързано с икономии, доколкото правителството в Токио иска да прекрати след две години отделянето на специален бюджет за финансиране на пострадалите през 2011 година североизточни райони на страната.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес