Обсъждат условията за създаване на правителство на националното единство в Либия

4454
Обсъждат условията за създаване на правителство на националното единство в Либия
Снимка: Getty Images / Guliver

Задачата на международната конференция по Либия, която ще се проведе по инициатива на Рим, ще бъде консолидацията на усилията и подобряването на условията, необходими за постигане на споразумение по създаване на правителство на националното единство в страната, заяви външният министър на Италия Паоло Джентилони.

Срещата, на която участие ще вземат по-конкретно държавният секретар на САЩ Джон Кери, зам. външният министър на Русия Генадий Гатилов и специалният пратеник на ООН по Либия Мартин Коблер, ще се състои в италианската столица в неделя, 13 декември.

Враждуващите лагери в Либия се споразумяха за примирие

Представителите на двата враждуващи лагера в Либия - Генералния национален конгрес на (бившия временен парламент) в Триполи и междунаро...

"Терористичната заплаха се намира в сърцето на Средиземноморието. Не можем да позволим тази заплаха да расте повече", заяви Джетилони в края на тридневната международна конференция по проблемите на Средиземноморието в Рим.

"На утрешната конференция е необходимо да покажем, че действията на правителствата, дипломацията и международната общественост могат да са по-ефективни срещу терористичната заплаха, защото тя е тук, редом до нашите страни", допълни той.

След свалянето и убийството на Муамар Кадафи през 2011 година Либия преживява период на остра криза. В страната възникна двувластие – от една страна, е избраният на всеобщи избори парламент, заседаващ в Тобрук в източната част на страната, а от друга – проислямският Всеобщ национален конгрес в Триполи.

При това редица региони на Либия изобщо не се контролират от централните власти.

ООН обяви правителство на националното единство за Либия

Пратеникът на ООН за Либия предложи правителство на националното единство за Либия, след месеци на трудни преговори между двете съперни...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com