Палестинец загина в рухнал тунел в Газа

855
Палестинец загина в рухнал тунел в Газа
Снимка: Gettyimages

Палестинец, член на военното крило на Ислямски джихад, загина при срутване на тунел, прокопан в Ивицата Газа, предаде АФП.

Бригадите ал Кудс, военното крило на Ислямски джихад, уточняват, че жертвата е 28-годишният Ибрахим ал Масри, командир на северния район на Ивицата Газа. В съобщението не се посочва дали тунелът е бил прокопан към територията на Израел.

ООН: Ивицата Газа до 2020 г. ще стане непригодна за живот

Конференцията на ООН за търговия и развитие (УНКТАД) алармира в свой доклад, че при запазване на сегашните тенденции в социално-икономи...

Хамас, главната ислямистка организация, която управлява сектора Газа, както и Ислямски джихад имат на разположение мрежа от подземни галерии за различни трафици, включително и за военни операции. От началото на годината десетки палестинци намериха смъртта при прокопаване на тунели.

В началото на май израелската армия обяви, че е открила тунел в зона от 100 метра откъм палестинската страна на загражденията за сигурност, които разделят Израел от Газа.

Тунелите служат за проникване в Израел и бяха едно от най-ефикасните средства за борба на палестинските бойци по време на войната от юли-август 2014 г. По време на 50-дневните бойни действия бяха убити 2251 палестинци, главно цивилни. Израел даде 73 жертви, от които 67 войници.

От страна на границата с Египет тунелите служат главно за контрабанда и за преодоляване на блокадата, наложена на Ивицата Газа от Израел и Египет.

ООН с тежки обвинения към Израел и Газа за конфликта от 2014 г.

Не е изключено Израел и палестинските бойци от Ивицата Газа да са извършили военни престъпления по време на последния си конфликт пре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com