Президентът на Азербайджан се обяви за мирно уреждане на конфликта в Нагорни Карабах

2076
Президентът на Азербайджан се обяви за мирно уреждане на конфликта в Нагорни Карабах
Снимка: БГНЕС

Азербайджан е за мирно уреждане на конфликта в Нагорни Карабах, заяви президентът Илхам Алиев на заседание на Съвета за сигурност на страната.

"Стараем се въпросът да бъде уреден по мирен път. Ние не искаме война, не искаме да се пролива кръв, да гинат млади хора. Не искаме азербайджански и арменски семейства да скърбят. Но настояваме на своето право", цитира ТАСС думите на Алиев.

Президентът подчерта, че въпреки желанието проблемът да се реши по мирен начин Азербайджан не възнамерява да участва в привиден процес, чийто край не се вижда. "За мирното решаване на конфликта Армения трябва да се изтегли от завзетите територии. Друг път няма. Ако арменското ръководство мисли за съдбата на своя народ, то е длъжно да направи тази стъпка", посочи азербайджанският президент, предаде БГНЕС.

По-рано днес стана ясно, че Азербайджан е взел решение за едностранно спиране на ответните действия в района на Нагорни Карабах. Това се казва в съобщение на министерството на отбраната в Баку.

Алиев каза, че принципната позиция на Азербайджан се основава на териториалната цялост на страната и не е, не е била и няма да бъде тема на преговорите.

Конфликтът между Армения и Азербайджан има многогодишна история. Началото му е през 1988 г., когато Нагорни-Карабах, автономен район в състава на Азербайджанската ССР, но населен предимно с арменци, обяви че излиза от състава на Азербайджан.

Преговори за мирно уреждане на карабахския конфликт се водят от 1992 г. в рамките на Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, но без резултат.

Алиев и Борисов ще убеждават ЕС да възстанови "Набуко"

Искаме проектът "Набуко" да се размрази. Заедно с азербайджанския президент Илхам Алиев ще го представим пред Европейската комисия. Тов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com