Русия прави опити да дестабилизира Германия - ето как действа Кремъл

5226
Русия прави опити да дестабилизира Германия - ето как действа Кремъл
Снимка: iStock

Не само крайнодесни екстремисти и конспиратори се опитват да яхнат протестите на фермерите в Германия. Русия също вижда недоволството като възможност да прокара своите наративи, пише ARD. Бившият руски президент Дмитрий Медведев написа в профила си в Х: "Субсидиите са орязани, а космическите разходи за Украйна продължават да се увеличават. Ако се продължава така украинските националисти може да организират Майдан и в Берлин”.

Протестите на фермерите в Германия се обвързват с войната в Украйна и от проруски уебсайтове и канали в социалните мрежи. Разпространява се например графика, на която се сравняват разходите за танкове с тези за ферми. "В същото време независима Украйна продължава да забогатява на гърба на германските граждани”, пише в публикации с подобно съдържание.

Русия иска да експлоатира протестите

Още: Русия е осъдила 200 украински военнопленници на дълги години затвор

"Русия продължава да поставя под въпрос западните доставки на оръжия в Украйна”, отбелязва пред ARD Юлия Смирнова - главен изследовател от Института за стратегически диалог в Германия. Кремъл използва тези протести, за да подхранва своите наративи. Преди Русия се съсредоточаваше върху енергийната криза и украинските бежанци, за да подкопае подкрепата за Украйна сред германците.

Според експертката Смирнова всичко следва позната схема - разходите за изпращане на оръжия в Украйна се представят като безсмислени и се обвързват с други вътрешни кризи. Удобно се пропуска фактът, че тези кризи нямаше да се развият, ако Русия не беше започнала агресивната си война срещу Украйна.

Руските медии използват протестите на фермерите в Германия, за да внушат, че в страната ситуацията е драматична, коментира още Смирнова пред ARD. Проблемите на Запада винаги са преекспонирани в руските държавни медии, за да се поддържа мита за руското превъзходство. "Целта е обществото да бъде убедено, че Русия се справя сравнително добре”, обяснява Смирнова. Така протестите в Германия са представени като знак, че икономическата ситуация в страната е лоша и хората са недоволни.

Как се стигна до тези протести?

Още: Две руски ракети "Калибър" паднаха в един ден в Краснодарския край (ВИДЕО)

Планираните и вече до известна степен отменени икономии на "вредните за климата субсидии" в селското стопанство са следствие от решението на Федералния конституционен съд от ноември 2023 г., в резултат на което правителството трябваше да направи икономии в размер на над 30 млрд. евро в бюджета за 2024 г., припомня ARD.

С премахването на преференциалното данъчно третиране на горското и селското стопанство, както и с премахването на данъчните облекчения за селскостопанския дизел, германското правителство очакваше допълнителни приходи в размер на почти един милиард евро. Първото от тях вече е отменено, което означава, че икономиите за правителството все още възлизат на около половината.

При обявяването на мерките за запълване на бюджетния дефицит федералният канцлер Олаф Шолц обяви, че помощта за Украйна няма да бъде променена, припомня ARD. Тя включва осем милиарда евро за доставки на оръжие, финансова помощ за украинския бюджет директно или чрез Европейския съюз и приблизително шест милиарда евро за подпомагане на украинските бежанци в Германия.

Фалшиви твърдения за унищожени изтребители

Още: Bild: НАТО се готви за война с Русия

Русия не само използва протестите на фермерите като добра възможност да дискредитира доставките на оръжия от Запада за Украйна, но и разпространява фалшива информация за предстоящата доставка на изтребители F-16.

Някои проруски канали в Телеграм твърдяха, че руската армия е свалила няколко такива американски изтребители. Всъщност изображенията, които уж доказваха истинността на твърденията, се оказаха стари и заснети на съвсем друго място. Освен това според официалната информация засега в Украйна изобщо не са доставени изтребители F-16. Доставените от Нидерландия самолети засега още са в Румъния и се използват само за обучение, а онези от Дания се бавят.

Изпращането на оръжия се представя като безперспективно

Някои телевизионни канали също съобщават за обявените доставки на изтребители, като заявяват, че руските въоръжени сили вече са намерили "отговор на американските изтребители F-16 в Украйна". Цитират се и откъси от репортажи на западни медии, в които изпращането на изтребителите е представено като безсмислено, обяснява ARD.

Още: Трудно начало, мобилизация и дефицит на пари: Какво ще донесе 2024 г. на Украйна?

"Тези примери са част от всеобхватния разказ, че западните оръжейни доставки са безполезни или се продават от Украйна на черния пазар", казва Смирнова. Вече има редица фалшиви съобщения, особено във връзка с предполагаемо унищожени западни танкове. Например, видеоклип на уж унищожен танк "Леопард" всъщност показва селскостопанска машина. "Целта е да се убеди обществеността на Запад, че Украйна е черна дупка за западни пари, включително западни оръжия. Че не си заслужава да продължаваме да подкрепяме Украйна във военно отношение", казва Смирнова.

 

Източник: Дойче веле

Захарова: Западът трябва да спре доставките за украинската армия, ако иска преговори с Русия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com