Трудно начало, мобилизация и дефицит на пари: Какво ще донесе 2024 г. на Украйна?

4741
Трудно начало, мобилизация и дефицит на пари: Какво ще донесе 2024 г. на Украйна?
Снимка: Getty Images

Последните няколко седмици се превръщат във все по-тежки за Украйна. Русия организира почти ежедневни мащабни обстрели с ракети и дронове, които се изсипват върху градовете в страната.

Интензивността и честотата на атаките, идващи на фона на съобщенията, че украинската  контраофанзива е в застой и че  западните поддръжници на Украйна задържат милиарди финансиране, бележи сериозна повратна точка във войната, пише в коментар CNN. Това, заедно с масовото изместване на глобалното внимание към войната между Израел и Хамас, оправдано тревожи украинците, допълва изданието.

Още: Украинците свалиха руски самолет А-50 и бомбардировач Ил-22 над Азовско море?

За първи път след пълномащабното нахлуване на Русия дори и най-закоравелите бойци изразяват загриженост. „Тази сутрин беше ужасна. Не бяха само дронове, но и ракети. И тогава става наистина сериозно, защото не знаехме колко ракети „Пейтриът“ ни остават, за да свалим руските ракети“, казва Олга Радкевич, бивш служител на ОССЕ в Одеса.

„Тук говорим за човешки животи и всички осъзнават, че ако Съединените щати спрат да ни подкрепят, тези атаки ще станат по-чести и по-тежки“, добавя тя. „Хората са толкова уморени в днешно време. Виждаш умората все повече и повече. Колко още може да живее човек в такава среда?“, пита Радкевич. Дори когато тя вечеря с приятели в навечерието на Нова година в напразни усилия да се опита да забрави за войната, руски дрон прелита през техния квартал, изисквайки тяхното внимание.

Още: Le Figaro: Крим става приоритет за Украйна

Имаше времена, в които експерти по сигурността смятаха, че руските запаси от оръжия са на изчерпване. Но Кремъл очевидно е успял да поднови доставките, като се съобщава, че използва балистични ракети с малък обсег в Украйна, произведени от неговия съюзник Северна Корея. Междувременно доставките на дронове от Иран изглеждат почти неограничени, на фона на тревожните съобщения, че Техеран е прехвърлил технология за повече дронове, които ще бъдат произведени в Русия за нов запас, който е „с порядък по-голям “ от предишните запаси.

Мобилизацията – политическият горещ картоф

Тъй като пълномащабното нахлуване на Русия наближава двегодишната граница и като че ли няма край в близко бъдеще, лидерите на Украйна имат какво повече да искат от своите граждани. Очаква се парламентът да приеме ново законодателство за мобилизация, което може да  доведе до 500 000 повече мъже в битка .

Президентът Володимир Зеленски, който изглежда маневрира, за да се дистанцира от противоречивия акт, каза, че е необходимо, за да се облекчат онези, които са се сражавали на фронтовата линия от месеци. В явно политически ход той възложи тежестта да обясни на обществеността обосновката на главнокомандващия на въоръжените сили Валерий Залужний, който се смята за негов потенциален политически съперник. Нещо повече – Зеленски предложи и минималната наборна възраст да бъде намалена до 25 години от сегашните 27.

Въпросът с мобилизацията е политически горещ картоф, който малко лидери се осмеляват да докоснат. Дори Владимир Путин изчака няколко месеца, преди да подпише първата мобилизация на Русия след Втората световна война. И въпреки че е невъзможно да се посочи точен брой на украинските военни загуби, всеки, който посети военната част на Личаковското гробище в Лвов, може да види, че тя е разширена до почти максималния си капацитет.

Война, водена на много фронтове

Това е война, която се води на много фронтове. Дари в столицата Киев има видимо забавяне на икономическата активност и разпространяващите се белези от войната вече е почти невъзможно да бъдат игнорирани. Мигове след като излизат от централната жп гара, пътниците се изправят лице в лице с фасадата на висока офис сграда, силно повредена от експлозии. В бистро Le Cosmopolite в центъра на града самотна сервитьорка има само две маси за обслужване. „Хората стават все по-бедни и всеки месец става все по-лошо и по-лошо“, казва за CNN тя.

Още: Блъсна го кола: Почина руският поет Лев Рубинщайн, осъдил войната в Украйна

Заради страховете, че два пакета помощ от САЩ и Европейския съюз, съответно за  61 милиарда и 52 милиарда долара, са спрени поради политически спорове, настроението в Украйна разбираемо е мрачно. Часовникът тиктака по-силно от всякога. Украйна има огромен бюджетен дефицит и има съобщения, че през февруари  няма да може да плаща заплати в публичния сектор .

Ще донесе ли промяна към добро 2024 година?

Но има поне една област, в която Украйна може да се чувства обнадеждена: руските активи. Киев постигна голяма победа миналата седмица, когато ЕС одобри санкции срещу най-големия производител на диаманти в Русия "Алроса" и нейния изпълнителен директор. ЕС каза, че компанията, която държи 90% от производството на диаманти в Русия, „представлява важна част от икономически сектор, който осигурява значителни приходи на правителството“.

Износът на диаманти от Русия възлиза на около 4,4 милиарда долара годишно, от които 1,6 милиарда долара са внос в ЕС. Това може да отвори значителна дупка във финансирането на военната машина на Путин.

Още: Страни от орбитата на Путин все по-близо до Зеленски: Нова среща за Формулата за мир в Украйна

Украйна може скоро да получава печалби от оценените на стотици милиарди руски активи, замразени в чужбина, като се започне от данъчните приходи, събрани от Белгия, където се държат по-голямата част от замразените руски суверенни активи. Тези приблизително 2,4 милиарда долара събиране на данъци биха били огромна добавка към счетоводната книга за реконструкция или запълване на дупката в бюджета на Киев.

САЩ и западните съюзници работят усърдно върху останалите активи, замразени другаде. Разработването на пътна карта, водено от САЩ, може дори да  се материализира преди втората годишнина от пълномащабното нахлуване в средата на февруари.  

Още: Тагарев пред украинците: Заводите ни работят 24/7, пращаме ви оръжия и ще спечелите

В крайна сметка обаче, задачата да се попречи на Путин да постигне целта си за пълно унищожаване на украинската държавност, може да падне върху самия украински народ. Новините, че Украйна е утроила вътрешното си военно производство през 2023 г. и е създала усъвършенствани безпилотни самолети, дава надежда, че със или без засилена западна помощ Киев ще се противопостави на Москва.

В тази връзка CNN припомняя думите на депутата и лидер на партията „Холос“ Кира Рудик, чийто апартамент в Киев беше тежко повреден на 2 януари от руска атака. „Виждал съм толкова много любов и подкрепа, които не съм свикнал да виждам, както и хора, работещи заедно. Така че всеки път, когато някой каже, че сме изтощени – разбира се, войната изтощава. Но имаме ли го в себе си да се борим повече и да стоим един срещу друг? Абсолютно да", категоричен е Рудик.

Още: Лоши сигнали за фронта в Украйна, Байдън със силни думи към републиканците (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Русия няма какво да спечели, но може много да изгуби в Украйна

CNN: Русия може и трябва да загуби тази война (ВИДЕО)

Анализ: Украйна изчерпва възможностите си на бойно поле

Позор в пагони: Топ генерал на САЩ защити Нетаняху с примери колко цивилни избили Щатите (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com