САЩ обстреля с ракети сирийска военновъздушна база (ВИДЕО и СНИМКИ)

5674
САЩ обстреля с ракети сирийска военновъздушна база (ВИДЕО и СНИМКИ)
Снимка: Getty Images/Guliver

Американски ракети удариха военновъздушна база в Сирия, която се държи от правителствените сили край град Хомс, предаде NBC. Ударът е бил нанесен преди около два часа - в 4:40 часа българско време.

САЩ са изстреляли "десетки" ракети "Томахоук" по сирийската военновъздушна база Шейрат край град Хомс от самолетоносачи, потвърди и АФП като цитира американски служител. Ударът идва заради предположението на Вашингтон, че Башар Асад стои зад атаката с химическо оръжие в Хан Шейхун, като САЩ директно обвинява сирийския президент за случилото се. Използвани са 59 ракети, пише БГНЕС.

В официално изявление Пентагона потвърждава удара и твърди, че са взети предпазни мерки, за да няма косвени жертви, дори сред персонала на базата, като се говори както за сирийски, така и за руски граждани. В съобщението се казва твърди, че базата Шейрат е използвана за провеждане на атаката със зарин срещу Хан Шейхун. Тепърва се прави оценка на щетите, като първите данни са за предимно разрушена инфраструктура.

 

Не е ясно напълно дали Русия е била предупредена за атаката срещу Шейрат. Според ТАСС Пентагона е подал информация на руските военни в Сирия, но според CNN такова предупреждение не е било направено. В официалното изявление на Пентагона за случилото се също се твърди, че Москва е била предупредена.

Асад: Сирия може да изчезне от картата на Близкия Изток

Надеждата за скорошно прекратяване на войната в Сирия напоследък се увеличава в сравнение с предишните години, заявява президентът на С...

Веднага след удара, американският президент Доналд Тръмп призова всички цивилизовани нации да се обединят, за да спрат кръвопролитието в Сирия. „Днес призовавам всички цивилизовани нации да се присъединят към нас в стремежа да се приключи с клането и кръвопролитието в Сирия”, заяви американският лидер пред журналисти в резиденцията „Мар а Лаго” в щата Флорида. Той каза в прав текст, че "не може да има спор, че Сирия наруши конвенцията за използване на химически оръжия".

Същевременно американският държавен секретар Рекс Тилърсън заяви, че нареждането на Доналд Тръмп да бъде нанесен ракетен удар по сирийско военно летище показва решимостта му да реагира, когато страни пресекат "червена линия". Той каза още, че Русия не е успяла в изпълнението на отговорностите си в Сирия.

Може би не съвсем очаквано, но и основният съперник на Доналд Тръмп в надпреварата за президент - Хилари Клинтън, подкрепи действията му. Според нея военновъздушните бази на сирийския режим трябва да бъдат разрушени, за да не могат да бъдат ползвани за атаки срещу невинни хора.

Малко преди това Русия предупреди, че отговорност за евентуални удари ще се носи от техните инициатори.

„Ако има военни действия, цялата отговорност ще легне на раменете на тези, които са инициирали такова трагично и съмнително предприятие”, заяви руският посланик Владимир Сафронков след заседанието при закрити врата на СС на ООН.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

ООН отправя апел за набирането на 2,8 млрд. долара за Газа и Западния бряг

Посланикът на Израел у нас: Иран разработва ядрено оръжие и става все по-опасно

Израелският посланик в Германия заговори за бъдещи удари по ирански военни съоръжения

Ердоган: Нетаняху е виновен за иранската атака срещу Израел

Китай осъди израелското нападение над иранското консулство, но не и отговора на Техеран

Вижте как изглеждаше небето над Израел в нощта на иранската атака (СНИМКА)

Турция разби мрежа на "Ислямска държава - Хорасан" в Истанбул

The Washington Post: Русия се готви да помага на Иран да се пази от САЩ

Раиси: Ще отговорим за секунди на всяко израелско отмъщение

Преди да е станало твърде късно: Израел призова за още санкции срещу Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия