Сирия спря вноса на смартфони

1230
Сирия спря вноса на смартфони
Снимка: Getty Images/Guliver

Сирия спря да дава лицензи за внос на мобилни телефони, съобщиха в сряда проправителствени медии, в ход, който според телекомуникационните власти има за цел да укрепи ограничените валутни резерви, съобщи АФП, цитирани от БГНЕС.

След десетилетие на война и засегната от западните санкции, Сирия е в дълбока икономическа криза с пропадаща валута, а проблемите се задълбочават от пандемията на коронавируса и финансова криза в съседен Ливан.

В един от отговорите на правителството на тези проблеми "министерството на икономиката е издало решение за забрана на вноса на мобилни телефони до допълнително известие", пише вестник "Ал-Ватан" на уебсайта си.

„Според решението няма да се издават лицензии за внос за такива устройства.“

В отделна информация „Ал-Ватан” съобщава, че забраната за внос е част от поредица от нови мерки, предприети от правителството за спиране на обезценяването на сирийската лира спрямо щатския долар.

Те включват "спиране на вноса на няколко продукта, които се считат за лукс като мобилни телефони", пише ежедневникът, позовавайки се на финансов източник.

Във вторник телекомуникационните власти заявиха, че доставката на мобилни телефони за Сирия е три пъти по-голяма от броя на потребителите, регистрирани в нейните мрежи.

„Има достатъчно мобилни телефони за всички настоящи абонати, както и за тези, които биха искали да се абонират в бъдеще", отчитат експертите.

Забраната за регистриране на нови телефони в сирийските мрежи, която влезе в сила на 18 март, ще продължи шест месеца. Всеки нов мобилен телефон, който оттогава се е присъединил към мрежата, ще бъде незабавно блокиран.

Решението, според телекомуникационния орган, е имало за цел "да даде приоритет на вноса на основни стоки, които са от съществено значение за гражданите". То също така "цели да насочи фокуса на усилията на правителството към нуждите на гражданите".

На фона на икономическата криза сирийската лира, която официално се търгува на ниво от 1256 за долар, се продаде за над 4000 на черния пазар миналата седмица, което е най-ниското ниво за всички времена.

Забраната за внос незабавно е довела до покачване на цените на мобилните телефони в сряда, казват търговци в Дамаск. „Цените естествено ще се повишат“, тъй като търсенето ще надхвърли предлагането, каза Гериос, 33-годишен собственик на магазин.

„Модел телефон, който продаваме днес, не може да бъде заменен лесно, което дава на търговците повече свобода да контролират цените“, добави той.

От решението ще има временни ползи, каза икономист в Дамаск, тъй като търсенето на зелена валута за кратко се забавя. Но сирийски технически експерт, живеещ в Турция, заяви, че "правителството се опитва да ограничи пазара на мобилни телефони до близките до властите фирми". "Това ще принуди хората да купуват телефони от компании с връзки с властите на контролирана цена" от тези фирми, каза той пред AФП при условие за анонимност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com