X
 
 

Сирийски експерти са открили 24 тона химически отровни вещества

2920 23
Сирийски експерти са открили 24 тона химически отровни вещества
Снимка: Getty Images/Guliver
Сирийски експерти са открили 24 тона химически отровни вещества на територията, контролирана от бунтовниците. Това съобщи пред журналисти в събота заместник-министърът на външните работи на Сирия Фейсал Микдад, цитиран от ТАСС.

„Западните страни искаха да докажат, че правителствената войска в Сирия е използвала химическо оръжие. Ние открихме голямо производство от химически вещества. Заявявахме за това многократно, но западът искаше да чува само бунтовниците“, заяви той, добавяйки, че сирийските специалисти са открили 24 тона химически отровни вещества на територията, контролирана от бунтовниците.

Северна Корея е доставяла на Сирия материали за химически оръжия

Северна Корея е доставила на сирийското правителство материали, които могат да бъдат използвани в производството на химически оръжия, с...

„Специалистите на Организацията за забрана на химическото оръжие се назначават от запада, те не искат да знаят истината. Когато казваме, че тези специалисти не казват истината, САЩ твърдят, че тъй като са специалисти не могат да говорят неистини“, добави зам.-министъра.

По думите му, сирийската страна е задавала въпроса, защо тези специалисти не искат да отидат в Алепо или Хан-Шейхун, но са получавали отговори, че това е много опасно.

„Ние им казахме, че сме готови да осигурим охрана, предложихме да се свържат със Саудитска Арабия или САЩ, за да осигурят те сигурността им (на експертите) на територията, контролирана от така наречената опозиция, но те отказаха да направят това“, допълни Микдад.

Програмата за създаване на сирийско химическо оръжие започва през 1970-те години при сътрудничество със западноевропейски фирми. Според някои данни, Сирия е произвеждала няколко тона отровни вещества годишно. На първо място това е нервнопаралитичния газ зарин, който е изключително опасен дори в малки количества. Производството на отровни вещества и компоненти е било съсредоточено в районите на Дамаск, Хомс, Хама и Алепо.

Макрон: Ще атакуваме, ако се докаже, че химически оръжия са използвани в Сирия

Ако има доказателства, потвърждаващи, че химически оръжия са били използвани срещу цивилни в Сирия от силите на режима, то тогава Франц...

Първите съобщения за използване на отровни вещества са от 23 декември 2012 г. Под натиска на Москва на 10 септември 2013 г. Сирия се съгласява да постави под международен контрол запасите си от химическо оръжие и въз основа на мерките месец по-късно става 190-я член на Организацията за забрана на химическото оръжие. Това обаче не спира употребата му, както става ясно по-късно, като и досега споровете са кой го използва – правителствените войски или бунтовниците.

Според твърденията, на 4 април 2017 г. в град Хан-Шейхун военновъздушните сили на Сирия са извършили химическа атака в резултат на което загиват десетки мирни жители. По данни на Световната здравна организация става въпрос за 85 жертви и 545 ранени. Официалните властите в Сирия отрекоха участие, но съмненията не са разсеяни. Съветът за сигурност на ООН на 16 август излезе с нов доклад на Организацията за забрана на химическото оръжие, който потвърждава употребата на зарин в Хан-Шейхун. Тогава зам.-министъра на външните работи на Сирия Фейсал Макдад, каза, че според проведено от властите собствено разследване химическата атака е била предизвикана от бунтовниците, а химическото оръжие е било доставено от Великобритания и САЩ. Информацията бе отречена. Днешната новина може тепърва да предизвика реакции.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Дивергент 6 Дивергент преди 1 година Профил на трол?
  Соросоидите тролчета се събудиха, или чак сега са им приели доларчета.
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  дегенерат, ти в колко часа си получаваш рублачките и лосиончика?! Много си бодър днес и си си заплю тази новина, нямаш спирка? Да не е пристигнала "Аржентинска пратка" в посолството? И защо се еб@ваш с името на великия Михаил Василевич Фрунзе, като го наричаш "франзела"?! Помешчика ще ти нарита безродния задник, бляд!
  : 1 !
 • Анонимен 6.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Не блестиш изобщо с глупостите, които пишеш. Със същия успех мога да кажа, че на теб ти плаща патриарх Кирил.
  : 0 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Поредната руска провокация, фалшификация и инсинуация. 24 тона са огромно количество за малка паравоенна структура, защото тя няма оперативен капацитет да ги използва. Престарали са се ватенките!
 • Дивергент 5.1 Дивергент преди 1 година Профил на трол?
  Един тир, не е чак толкова много.
  : 3 !
 • Анонимен 5.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Кой друг ако не сирийските спциалисти, ще открие БОВ?! Те ги правеха, те ги криха, те и си ги намират.
  : 1 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  От САЩ и UK са доставили 24 тона зарин на бунтовниците ей така да си имат за провкокации. Пичове вие от най-жълтите места ли си превеждате статиите?
 • Дивергент 4.1 Дивергент преди 1 година Профил на трол?
  И това се случва, малко след като САЩ обявява, че "белите каски" в Англия имали информация, как Асад се подготвя да използва химическо оръжие. Май ти четеш само пропагантни материали. Вече никой не вярва на западни световно известни медии, защото в тях работят "жълти" журналисти, подлоги на власта. Особенно след хитовия филм.
  : 13 !
 • Дивергент 4.2 Дивергент преди 1 година Профил на трол?
  Къде прочети за 24 тона Зарин? Жълтите новини май са твоите?
  : 2 !
 • Анонимен 4.3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  В статията след толкова коментари може да я прочетеш и ти. Ще разбереш, че или бунтовниците са си направили с "комплект направи сам" казан за ракия с който произвеждат химическо оръжие или ползвад инсталации на Асад, които са за зарин.
  : 0 !
 • Дивергент 3 Дивергент преди 1 година Профил на трол?
  Много малко коментари в сравнение със статиите против Асад. Явно няма доларчета за тролчета
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Янките и на тези факти няма да обърнат внимание, тъй като "не им са от полза "!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Ми... много мило, обаче капацитет за производство на бойно-отровни вещества от рода на зарин, зоман и табун има само правителството на Сирия. То е и главния заподозрян. Това не е нещо като "направи си сам" в гаража в двора на къщата отзад. Технологията е сложна и изисква ресурси, както и научен потенциал. Толкова е просто!
 • Хитрата сврака с двата крака А-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА 1.1 Хитрата сврака с двата крака А-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА преди 1 година Профил на трол?
  ПРОСТА Е твоята и ЕДНА ДРУГА ТИКВА ;) Нали БОВ може да бъдат докарани от НАсраТОвци, например, бе имбецил. Нали се сещаш че намерените БОВ имат определен състав и може да се докаже кой ги е произвел!!! Нещо като подпис.
  : 10 !
 • фрунзе 1.2 фрунзе преди 1 година Профил на трол?
  Насраната сврака дали знае, че през последните 50 години единствено Русия и нейни сателити са използвали БОВ, вкл. радиоактивни и то срещу свои граждани...Няма натовска държава, която да е извършвала подобно престъпление...
  : 16 !
 • Дивергент 1.3 Дивергент преди 1 година Профил на трол?
  Франзела, много си прост. Това, че те лъжат, а ти си с умствен капацитет на плазмодий, не те прави велик анализатор. Задай си въпроса, дали знаеш за всички войни замесени от САЩ? Колко смяташ че са жертвите на ден в африканските държави? Последния руснак "отровения с радиацията" се оказа, че е пренасял радиоактивен изотоп за ЦРУ, но медиите не тръбяха както когато обвиняваха руснаците. З виж още ›› атова си останалите с грешно впечатление.
  : 8 !
 • Дивергент 1.4 Дивергент преди 1 година Профил на трол?
  Да бе, то и само правителсттвото може да добив нефт. Но фактите са други.
  : 1 !