След нападението в Анкара: Турция нанесе удари по обекти на ПКК в Северен Ирак

5250
След нападението в Анкара: Турция нанесе удари по обекти на ПКК в Северен Ирак
Снимка: Getty Images

Турската армия е нанесла въздушни удари по обекти на Кюрдската работническа партия в Северен Ирак. Твърди се, че са били унищожени 20 обекта. По-рано ПКК пое отговорност за терористичното нападение в Анкара.

"Бяха нанесени въздушни удари по терористични обекти в окръзите Метина, Хакурк, Кандил и Гара в Северен Ирак", се казва в изявление на турското министерство на отбраната в социалната мрежа X.

Министерството на отбраната съобщи за атаката часове след като ПКК пое отговорност за нападението в Анкара и след като турското вътрешно министерство идентифицира един от извършителите на нападението като член на ПКК, предаде БГНЕС.

Още: Мощен взрив в Истанбул, има жертви и ранени (ВИДЕО)

Експлозията стана сутринта на 1 октомври в центъра на града. Взривен е автомобил, паркиран пред сградата на Министерството на вътрешните работи. Единият извършител на терористичното нападение загина при експлозията, а вторият "беше неутрализиран". При престрелката леко са ранени двама полицейски служители. Президентът Реджеп Тайип Ердоган нарече нападението "последен дъх на терористите".

В неделя близо до парламента на Турция в Анкара е извършена "терористична атака", при която двама полицаи са ранени, съобщи вътрешното министерство. Министерството каза, че двама нападатели са пристигнали в търговско превозно средство около 9:30 сутринта (0630 GMT) „пред входната врата на Главна дирекция за сигурност на нашето Министерство на вътрешните работи и са извършили бомбена атака“.

„Единият от терористите се самовзриви, а другият беше неутрализиран“, добави министерството в социалните медии, като каза, че двама служители са получили „леки наранявания“.

Както съобщава телевизионният канал TRT, терористите се приближиха до входа на сградата на министерството, един от тях задействал взривовете върху себе си. Охраната на ведомството е открила огън по нападателите. Последвала кратка престрелка, в резултат на която вторият терорист бил неутрализиран. Телевизионният канал NTV съобщи за стрелба в отцепения район, където има екипи за спешна помощ. В момента всички пътища в радиус от минимум 500 м от сградата на МВР са блокирани. В района работят сапьори и полицейски специалисти. Разположени са полицейски бронирани машини с картечни кули, чиито дула обаче са покрити с капаци. Също така в района на инцидента бяха разположени екипи на полицията с пластмасови щитове за борба срещу безредиците. Няма обаче тълпа и опасност от пробиване на кордона. Генералната прокуратура на Анкара е започнала разследване на експлозията.

Още: Нападателите в Турция използвали краден автомобил, застреляли собственика му (ВИДЕО)

Телевизионният канал „А хабер“ показва кадри на обект, подобен на гранатомет, който лежи в района на взрива. Какво точно е това оръжие и на кого принадлежи не се съобщава.

Турските медии също обсъждат снимка на РПГ на мястото на инцидента: очевидно гранатометът е бил използван по време на битката след терористичната атака. Отбелязва се, че терористът е открил огън по полицията с дългоцевно оръжие.

В района се намират няколко други министерства и турския парламент, който трябваше да отвори отново днес с обръщение на президента Реджеп Ердоган, според турските медии. Главният президентски съветник Акиф Кълъч каза, че парламентът ще възобнови работата си по план, въпреки терористичната атака.

Сапьори обезвредиха няколко подозрителни кутии близо до сградата на турското министерство на вътрешните работи в Анкара след терористичното нападение на екстремисти, съобщава телевизионният канал AHaber. Каналът показа на живо работата на сапьори, които проверяват автомобила, използван от терористите. Експерти извадиха няколко съмнителни кутии от кола със счупени стъкла и извършиха контролиран взрив, елиминирайки заплахата. " „Сигналите се заглушават в района, за да се елиминира възможността за дистанционна детонация“, отбелязва каналът. Полицията моли журналистите да се отдалечат от мястото на инцидента.

Още: ПКК пое отговорност за днешния самоубийствен атентат в Анкара

Екстремистите, които направиха опит за терористична атака в турската столица Анкара, пристигнаха там с кола, която са откраднали в провинция Кайсери, убивайки собственика й, твърди вестник "Сабах". "Двама екстремисти, които атакуваха сградата на турското министерство на вътрешните работи, откраднаха бял миниван в Кайсери. Собственикът на колата, ветеринарен лекар от село Девели Микаил Бозлоган, беше прострелян в главата от екстремистите, а тялото му беше открити от жители на селото на празен терен“, пише изданието. Все още нито една терористична група не е поела отговорност за инцидента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com