Спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради атаката срещу Израел

701
Спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради атаката срещу Израел
Снимка: Getty Images

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди международната общност в неделя да не се задълбочава конфликтът, като се обърна към Съвета за сигурност по време на заседание, посветено на нападението на Иран срещу Израел през уикенда.

"Нито регионът, нито светът могат да си позволят повече война. Близкият изток е на ръба", каза Гутериш пред Съвета за сигурност.

ОЩЕ: След атаката на Иран: Курсът за отговор на Израел изглежда ясен

"Хората в региона са изправени пред реална опасност от опустошителен пълномащабен конфликт. Сега е моментът да се обезвреди и деескалира ситуацията", добави той и призова за "максимална сдържаност".

Атаката на Иран

Късно в събота Иран за първи път предприе директна атака срещу дългогодишния си враг Израел, като изстреля вълна от над 300 ракети и безпилотни самолети. Почти всички те бяха прихванати от Израел и други страни, включително САЩ, Йордания и Великобритания.

По данни на израелската армия 12 души са били ранени.

Иран заяви, че атаката му е в отговор на смъртоносния въздушен удар на 1 април по сградата на консулството на Техеран в сирийската столица Дамаск, за който широко се обвинява Израел.

При това нападение загинаха седем ирански революционни гвардейци, включително двама висши генерали, и то предизвика ирански заплахи за ответни действия.

Опасност от по-широк конфликт

Безпрецедентната размяна на реплики, бележеща значителна ескалация между двете страни, предизвика нови опасения за по-широк конфликт, включително за потенциален контраудар от страна на Израел.

ОЩЕ: Байдън към Нетаняху: САЩ няма да участват в атаки срещу Иран

САЩ заявиха, че няма да се присъединят към израелска контраатака срещу Иран, а президентът Джо Байдън предупреди министър-председателя Бенямин Нетаняху да "помисли внимателно" за всякаква ескалация.

Неделното заседание на Съвета за сигурност, посветено на тлеещата криза, се проведе по искане на Израел, като посланикът му Гилад Ердан призова Съвета да "предприеме действия и да осъди Иран за техния терор".

„Това не е първа атака, това е поредната глава от тази кървава сага", заяви Гилад Ердан, представител на Израел по време на Съвета за сигурност на ООН. И призова светът да престане да пренебрегва престъпленията на Иран, а да предприеме действия.

„От момента, в който започнах моята работа тук в речи и писма предупреждавах за ролята на Иран. Призовах този съвет да предприеме действие срещу режима на тази държава. Амбициите на Иран да бъде хегемон в региона трябва да бъдат спрени преди той да тласне света в точката, която няма връщане. Регионален конфликт който може да прерасне в световна война. Моето предупреждение не беше взето под внимание”, поясни той. И заключи, че „цялото земно кълбо страда от Иран, включително гражданите на самата държава”, каза още Ердан.

Органът трябва да "наложи всички възможни санкции на Иран, преди да е станало твърде късно", каза той.

ОЩЕ: Иран с първа вълна балистични ракети по Израел? Палестинци и ливанци ликуват (ВИДЕО)

Отговорът на Иран

Междувременно иранският пратеник в ООН Амир Саид Иравани настоя, че ислямската република упражнява "присъщото си право на самозащита".

"Съветът за сигурност не изпълни задължението си да поддържа международния мир и сигурност", заяви Иравани. "Затова Техеран нямаше друг избор, освен да отговори", каза той и добави, че страната му "не се стреми към ескалация или война", но ще отговори на всяка "заплаха или агресия".

По време на речта си Гутериш повтори осъждането на иранските удари срещу Израел и израелското нападение срещу иранското консулство в Дамаск.

"Време е да се отдръпнем от ръба на пропастта. Изключително важно е да се избягват всякакви действия, които биха могли да доведат до големи военни конфронтации на множество фронтове в Близкия изток", заяви Гутериш.

Той също така повтори призива си за "незабавно хуманитарно прекратяване на огъня" в Газа, за която експертите предупреждават, че е на ръба на глада.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com