След атаката на Иран: Курсът за отговор на Израел изглежда ясен

7979
След атаката на Иран: Курсът за отговор на Израел изглежда ясен
Снимка: Getty Images

Израел ще се стреми Иран да плати за стореното по начин и когато е удобно за нас. Това заяви военният министър във военния кабинет на Израел Бени Ганц. Той е лидер на опозицията срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Военният кабинет на Израел беше формиран след атаката на "Хамас" от 7 октомври, 2024 година, като в него влизат представители на целия политически спектър в Израел. Кабинетът се състои от Ганц, министър-председателя Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант. Сред останалите присъстващи на днешната среща бяха началникът на щаба на отбранителните сили генерал-лейтенант Херци Халеви, директорът на Мосад Дейвид Барнеа, членовете наблюдатели Гади Айзенкот и Арие Дери, съветникът по националната сигурност Цачи Ханегби и секретарят на кабинета Йоси Фукс: Първи данни: Десетки дронове "Шахед" са изстреляни към Израел

Ганц като говорител

Иран изпита силата на израелската система за сигурност. "Иранската атака показа, че светът ясно стои заедно с Израел пред лицето на опасността", каза Ганц, цитиран от CNN.

Ганц е категоричен, че нещата не са приключили и че е необходимо да има регионална коалиция, която да накара Техеран да плати по начин и когато е най-подходящо. С това той отправи сигнал към арабските държави - Иран е сила, която заплашва както Саудитска Арабия, така и ОАЕ например, също и Йордания: В Близкия изток става все по-горещо: Иран заплаши не само Израел, но и ОАЕ

Ганц каза още, че Израел все още трябва да върне у дома своите заложници и да осигури своите южни и северни граници, така че хората, които са евакуирали домовете си близо до тези граници, да могат да се върнат.

Междувременно, The New York Times се позова на източници от Вашингтон, според които Нетаняху се е отказал от моментален отговор след разговор с американския президент Джо Байдън. NBC цитира високопоставен източник от администрацията на Байдън, който обясни, че американското послание към Израел е "да се радват на победата": Дронове и ракети от Иран по Израел: Първи данни за бройката (ВИДЕО)

Тази седмица се очаква и Конгресът да действа с военна помощ за Израел, като бъде проведено гласуване - досега има предвидени 20-тина милиарда долара в гласувания преди месеци пакет от Сената, където основно са предвидени пари за Украйна. Камарата на представителите обаче се мотае заради крайните републиканци-тръмписти. Сега вече се чуват гласове и този пакет да се раздели, за да има отделно пари за Израел: Сенатът на САЩ одобри 60 млрд. долара помощ за Украйна, предстои по-трудното

Крайни гласове в Израел

Двама от най-твърдолинейните министри в израелското правителство призоваха за твърд отговор на иранската атака с дрон и ракети срещу Израел през нощта: Иран обяви край на атаката по Израел след изстреляни стотици дронове и ракети (ВИДЕО)

Министърът на финансите Бецалел Смотрич настоя за отговор, който "да проехти в целия Близък изток", а министърът на националната сигурност Итамар Бен Гвир каза, че Израел трябва "да полудее". И двамата обаче не са членове на военния кабинет на Израел.

Смотрич, ръководител на крайнодясната партия "Религиозен ционизъм", каза, че ако Израел се поколебае, "ще поставим себе си и нашите деца в екзистенциална опасност". Според него, сега е "моментът на истината": "Ако нашият отговор отекне в Близкия изток за поколения напред – ние ще спечелим".

Бен Гвир, лидер на крайнодясната партия "Еврейска сила", обяви, че отговорът на Израел не трябва да бъде "слаб" и че "концепциите за сдържане и пропорционалност са концепции, които отминаха на 7 октомври (2023 година)": "Хамас" обяви начало на операция срещу Израел (ВИДЕА)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com