Световната банка прави фонд за защита от пандемии

640
Световната банка прави фонд за защита от пандемии
Снимка: Gettyimages

Световната банка (СБ) създава спешен фонд за защита на страните от масови епидемии – пандемии, обяви президентът ѝ Джим Ен Ким, предаде БГНЕС.

Няма международна система, способна бързо да отговори на пандемия, заяви той в японския град Сендай, където се състоя двудневно съвещание на финансовите министри на Г-7 и на управителите на централните банки на седемте най-развити индустриални държави.

MSF: Светът все още не е подготвен за глобална пандемия, дори след ебола

Според „Лекари без граници“ (MSF) глобалната здравна система е неподготвена да се справи с нова масова епидемия като избухв...

Джим Ен Ким определи епидемията от ебола, от която през 2014 г. сериозно пострадаха трите държави от Западна Африка Либерия, Сиера Леоне и Гвинея, като внезапно пробуждане, разкрило бавното задействане на международната помощ.

Необходими бяха три месеца, за да се насочат значителни ресурси и помощ към засегнатите страни, като в същото време броят на жертвите растеше, припомни Ким, самият по професия лекар, специалист по инфекциозните болести. Епидемията от ебола отне живота на повече от 11 000 души.

За да предотврати това да се повтори в бъдеще, Световната банка създава фонд, който ще може да деблокира общо 500 милиона долара за борба с епидемии като ебола и острата респираторна вирусна инфекция SARS. Ресурсите ще са на разположение на 77-те най-бедни страни на планетата, определени от Световната банка.

Не може да се промени скоростта на един ураган или силата на земетресение, но ние можем да повлияем на разпространението на епидемия, като насочим достатъчно пари на подходящото място и в подходящия момент, увери Ким.

В глобален мащаб наднорменото тегло е една пандемия

В глобален мащаб наднорменото тегло е една пандемия, обхващаща населението на планетата и най-вече на развитите страни, но за съжаление...

Новият фонд ще се захранва от най-богатите държави-членки на СБ и ще служи за изплащане както на застраховките, сключени от бедните страни за защита от рисковете от епидемии, така и на лихвите по специалните облигации, издавани от банката за събиране на свежи пари.

 Япония вече обяви, че прави първата вноска от 50 милиона долара във фонда за неотложно финансиране за защита от пандемии. В началния етап фондът трябва да достигне 500 милиона долара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com