Съгласила ли се е Турция да изтегли войските си от Сирия?

2715
Съгласила ли се е Турция да изтегли войските си от Сирия?
Снимка: Getty Images

Министрите на отбраната на Русия, Сирия и Турция на среща в Москва се договориха за изтеглянето на турските войски от Северна Сирия, пише вестник "Ал Уатан", позовавайки се на източници в Дамаск. Според един от събеседниците на изданието резултатът от преговорите е „съгласието на Турция за пълното изтегляне на войските от окупираните от нея на север сирийски територии, както и потвърждението на Анкара за зачитане на суверенитета и целостта на Сирия", предава БГНЕС.

На срещата бе обсъдено и изпълнението на сключеното през 2020 г. споразумение за откриването на магистрала М4, добави един от източниците. Освен това, отбеляза той, преговарящите подчертаха, че забранените в Турция формирования на Кюрдската работническа партия (ПКК)"са агенти на Израел и САЩ и представляват най-голямата опасност за Турция и Сирия".

Ердоган ще бъде номиниран за Нобелова награда за мир

Председателят на турския парламент Мустафа Шентоп заяви, че е инициирал номинирането на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган за Но...

В същото време турският министър на отбраната Хулуси Акар даде пред Анадолската агенция друга версия на резултатите от срещата. По думите му на нея е обсъдено не изтеглянето на турските части от Сирия, а усилията за борба срещу тероризма в региона. „На срещата обсъдихме какво може да се направи, за да се подобри ситуацията в Сирия и региона възможно най-скоро, като същевременно се гарантира мир, спокойствие и стабилност“, отбеляза Хулуси Акар, преди да се върне в Анкара от Москва. „Подчертахме, че уважаваме териториалната цялост и правата на суверенитет на всички наши съседи, особено Сирия и Ирак, и че нашата единствена цел е борбата срещу тероризма, нямаме друга цел", увери турският министър. Той обаче не спомена изтеглянето на турските части като израз на зачитане на териториалната цялост и правата на суверенитет на Сирия.

Хулуси Акар отбеляза, че целта е да се "неутрализират" терористите от ПКК и „Ислямска държава”, които също са заплаха за Сирия. Под термина "неутрализиране" турските власти имат пред вид ликвидиране, залавяне или предаване на въпросните терористи. „Казахме им (на Русия и Сирия), че полагаме усилия да гарантираме сигурността на нашата страна, нация и граници“, изтъкна Акар, добавяйки, че страната му „полага усилия да предотврати по-нататъшна миграция от Сирия към Турция".

Той допълни, че сирийската криза трябва да бъде разрешена по приобщаващ и цялостен начин в рамките на резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН. „В този смисъл ние оценяваме, че работата, която ще бъде извършена през следващите дни, може да допринесе значително за мира и стабилността в региона и в Сирия“, добави Акар. Министърът също така повтори, че с колегите му от Русия и Сирия са се съгласили да продължат тристранните срещи, за да осигурят стабилност в Сирия и по-широкия регион.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com