Талибаните иззеха 12 млн. долара и злато от бивши управници

2251
Талибаните иззеха 12 млн. долара и злато от бивши управници
Снимка: Getty Images

Централната банка на Афганистан съобщи в сряда, че талибаните са иззели над 12 милиона долара в брой и злато от домовете на бивши правителствени служители.

Валутна криза в зависимата от помощи страна заплашва управлението на талибаните един месец след завземането на властта. Повечето държавни служители все още не са се върнали на работа - а в много случаи заплатите вече не са били изплащани с месеци - оставяйки милиони да се мъчат да свържат двата края. Дори тези с пари в банката са в затруднение, тъй като клоновете ограничават тегленията до еквивалента на 200 долара на седмица - като клиентите трябва да чакат на опашка с часове.

И докато паричните преводи се възобновиха от чужбина, клиентите, чакащи средства в международни вериги като Western Union и MoneyGram, се оплакаха в сряда, че посетените от тях клонове са изчерпали парите, съобщи АФП.

"Всички афганистанци в правителството и неправителствените организации са помолени да използват афгани в своите договори и икономически транзакции", се казва в изявление на централната банка в сряда.

Системата на талибаните е обречена на провал

Афганистан отново е репресивно ислямско емирство, което се крепи на насилието. Достатъчно е да споменем само едно име: новият министър ...

По -късно банката публикува друго изявление, в което се казва, че талибанските бойци са предали 12,3 милиона долара в брой и злато, иззети от домовете на служители от бившето правителство - голяма част, открита в дома на бившия вицепрезидент Амрулах Салех. „Парите идват от високопоставени служители ... и редица агенции за национална сигурност, които държат пари и злато в домовете си“, се казва в изявлението. "Все още обаче не е известно с каква цел са били държани."

Абдул Рахим, демобилизиран войник от бившата афганистанска армия, е пътувал близо 1000 километра от Фаряб до столицата, за да се опита да вземе заплатата си.

„Клоновете на банките са затворени в провинциите“, каза той пред AФП в сряда, „а в Кабул хиляди хора застават на опашка, за да изтеглят парите си. Ходих в банката през последните три дни, но напразно. Днес пристигнах около 10 часа сутринта и вече чакаха около 2000 души."

Талибаните във вторник благодариха на света след дарителска конференция в Женева, обещала 1,2 милиарда долара помощ за Афганистан, но нуждите на страната са незабавни. Нациите донори обаче поставят условия, свързани с техните вноски, и не желаят да подкрепят режим с толкова кървава репутация като талибаните. Твърдолинейните ислямисти обещаха по-мека форма на управление в сравнение с първия си престой на върха на държавата от 1996 до 2001 г., но бързо се насочиха към смазване на инакомислието - включително стрелба във въздуха, за да разпръснат неотдавнашните протести на жени, призоваващи за право на труд.

И все пак шефът на ООН Антониу Гутериш заяви тази седмица, че вярва, че помощта може да се използва като лост от твърдите ислямисти за подобряване на правата на човека.

Талибаните пускат 200 американци и граждани на трети страни да заминат

Талибаните се съгласиха да позволят на 200 американци и граждани на трети страни, останали в Афганистан след приключването на военната ...

„Много е важно да се ангажираме с талибаните в момента“, каза той.

Един месец след старта на второто им управление някои афганистанци признават, че е имало някои подобрения в живота им - не на последно място сигурността в столицата, която години наред беше измъчвана от смъртоносни атентатори-самоубийци и целенасочени убийства, за което в голяма степен бяха обвинявани талибаните.

„В момента положението в страната е добро, няма война“, каза Мохамад Ашраф.

Талибаните назначиха временно правителство миналата седмица, а временно изпълняващите длъжността министри проведоха пресконференции, в които бяха изложени политики, които варират от това как жените трябва да се обличат в университета до какви спортове могат да се практикуват.

Но бяха пестеливи с подробности за начина, по който ще се управлява държавата, и кога държавната служба ще функционира отново.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com