Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Талибаните отхвърлят предложението на властите за съвместно управление

13 август 2021, 12:44 часа • 2274 прочитания

Радикалното движение "Талибан" няма да се съгласи на предложение от афганистанското правителство да сподели властта с него в замяна на прекратяване на военните действия. Това съобщи вестник „Таймс“, позовавайки се на говорителя на талибаните Забихула Муджахид.

"Талибаните няма да приемат предложение на Кабул за споделяне на властта и прекратяване на огъня. Нашата цел е да сложим край на чуждата намеса и да създадем ислямско правителство в страната", каза той. „Ще бъдем готови за примирие. Ако в Кабул не са готови да се съгласят с нашите искания, тогава ще ни бъде лесно да продължим борбата и да въведем джихад."

В четвъртък афганистанският външен министър Мохамад Ханиф Атмар потвърди, че Кабул е предложил на талибаните да се споразумеят за съвместно управление на страната. В интервю за радиостанцията "Ехо Москва" той каза, че правителството настоява бъдещата държавна система да бъде определена от народа на Афганистан въз основа на резултатите от свободното изразяване на воля. Атмар подчерта също, че Кабул ще предприеме действия за постигане на мир в страната заедно с Руската федерация, Централна Азия, европейските съюзници, САЩ и цялата международна общност.

В четвъртък талибаните обявиха завземането на няколко от най -големите градове в страната, включително Кандахар и Херат. 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес